Sziasztok! Kemény egy hónap telt el az utolsó sütis bejegyzésem óta... :(
sajnos ez a nyár ilyen lesz, de igyekszem nem elhanyagolni a blogot. ;)
Most egy nagyon finom receptet hoztam Nektek, már 2 hónapja meg akartam csinálni. Sajnos eddig nem jutottam rebarbarához, de most végre kaptam! :) Ezt is úgy rendeltem a piacon egy nénitől, mert senki nem árul Pécsett rebarbarát. Teszveszen sikerült töveket vennem, de azok idén még nem hoznak nagy termést.
A szára szerint három fajta rebarbarát különböztetünk meg:
- zöld szárú, zöld húsú: íze fanyar, nagyon savanyú
- piros szárú, zöld húsú: savanykás, enyhén kesernyés
- piros szárú, piros húsú (eperrebarbara): lágyan édeskés
Nekem zöldet sikerült beszereznem, de már leleveleztem egy kedves bácsival Teszveszen, hogy szerez nekem eperrebarbarát. :)
Ez a lekvár isteni finom, mindenkinek ajánlom! A receptet még a márciusi Otthon magazinban találtam, megannyi más rebarbarás recept mellett, amiket szintén végig szeretnék sütni. :)
A rebarbarák mellé vettem gyönyörű, mézédes epreket. Magában olyan volt, mintha mézbe mártogattam volna. :)
Hozzávalók 6 üveg lekvárhoz: 1 kg eper, 1 kg rebarbara, 1 kg befőző cukor, 20 dkg reszelt friss gyömbér, 1 ek citromsav
1. A rebarbarát megmossuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk. Az epreket szintén megmossuk, felkockázzuk. 30 percig főzzük lassú tűzön lefedve.
2. A fedőt vegyük le, tegyük még kisebbre a lángot, majd keverjük bele a gyömbért, cukrot és a citromsavat (azért kell bele, hogy a gyümölcs megtartsa a szép piros színét) és főzzük további 15 percig.
3. Forrón üvegekbe merjük, majd fejjel lefelé felrakjuk a polcra. :)
Másnap fogyasztható finom friss barna kenyérrel. Hmmm.... :))
Húú!! Ez nagyon jól hangzik!! És gyönyörűek a képek!!
VálaszTörlésMég én sem jutottam rebarbarához..
Azt lehet tudni, h hol találom meg ezt a kedves bácsit a teszveszen?
ui: ugyanilyen kanalaim vannak.. :)
Üdv, Karamella
Óóó, nagyon finomnak tűnik a lekvár. :o) A fotók is csodaszépek, mint mindig.
VálaszTörlésRebarbarához sajnos én sem jutok, pedig Bp-en keresem, csak épp rossz helyen, mert a piacon mikor körbekérdeztem, úgy néztek rám, mintha ufó lennék. Itt is úri-huncutságnak számít a rebarbara :o( (a zöld spárgával egyetemben...)
Hurrá, Niki visszatért :)
VálaszTörlésÉs megint milyen szép képek.... :)
Basszus az a szívecske kenyér :DDDD vááá nagyon jó ötlet, azonnal tegyed fel stocka, vinni fogják.
VálaszTörlésNagyon jók lettek a képek.
Gyerek koromban nekünk volt rebarbara a kertünkben és a nagymamám mindig kompótot csinált belőle a smarni :D mellé, és mivel a smarnit utáltam így a rebarbara se került be a kedvencek közé, de ezt a receptet ki fogom próbálni, mert nagyon jól hangzik.
huha, ez szuper, nagyon jo lehet. nem lehetne egy-ket uveggel teleportalni?
VálaszTörlésgratulalok.
ha kapok hozzavalot kiprobalom :-)))).
Imádom a rebarbarát, meg az epret is. Épp a múlt héten kaptam Chriesi-től, egy üveg rebarbara lekvárt, igaz ő almával párosította.
VálaszTörlésSzép képek! A rebarbarával nekem is ez a gondom, ...nem igazán tudom beszerezni :(
VálaszTörlésHuuu, nagyon finomnak tunik! Nepszerusitem az anyukamnal :-)Kosziiii!
VálaszTörlésHmmm...ezt ki fogom próbálni. :) A papámnak a kertjében van egy csomó rebarbara, nyáron csinált a tesóm egy rebarbarás sütit vaníliás öntettel. Nagyon fini volt. :)
VálaszTörlésNyami :)
VálaszTörlésA friss eper a kertben, a rebarbara meg a bővebb család másik kertjében :) Jó párosításnak tűnik ez a lekvár :)
Köszönöm az ötletet! Remélem lesz alkalmam kipróbálni.
A képek pedig szuperek!
Karamella!
VálaszTörlésItt az emilcíme: ujvarig74@citromail.hu :)
Remélem sikerül! ;)
Kata, pedig azt mondják, Budapesten van... :(
De nyugi, Pécsen is néztek rám páran úgy... :D
Egy néni lehülyézett, hogy a rebarbara Szeptemberben nyílik!!! :DDD
Kriszti, csak félig! ;D
Erika, köszi! :)
Sajna nincs időm stockolni... <:(
Majd szeptembertől....
Réka, dobom, nyiss egy ablakot! ;D
Vera, almával még nem is hallottam... :O
Biztos fini! :)
csibe, ugorj fel Teszveszre! :D
Csirli, imádni fogod!! :))
MÁK, Te is! :)
Ez a süti jól hangzik... :) Ha lesz új adagom, van egy rakás receptem. Elméletileg holnap kapok egy csomót egy barátnőmtől. :)
Mikre nem jó a fészbúk... :DD
Timtom, csak ajánlani tudom! :)
A céklapor azóta is vár ám rám... :(
De ami késik, nem múlik! ;))
Ugye nem kell megint egy hónapot várni ?:)
VálaszTörlés:DD
VálaszTörlésNem nem, ma kapok rebarbarát egy barátnőmtől. :))
Múlt héten olvasta a bejegyzésem a fészbúkon és írta hogy tele van a kertjük rebarbarával... :DD
Úgyhogy hétvégén sütök!!! :))
Nagyon jó kis lekvár, kár, hogy az eprünk alig akar érni :( nem csodálom, esőben nehéz is... De elteszem a recit, hátha behozza majd a lemaradást :)
VálaszTörlésSzia Niki!
VálaszTörlésA hozzávalóknál írod a gyömbért, receptben viszont sehol. Mikor kell beletenni?
Szia!
VálaszTörlésÓhh, ez lemaradt. :)
Amikor a cukrot, citromsavat kell beletenni.
Mindjárt javítom is. :)
Köszii! :))
Szia!
VálaszTörlésÉn is köszönöm!:)
Úgyl átom rebarbaratermesztésbe kell fognom :)
VálaszTörlés