2009. február 20., péntek

Illatos karácsonyi mézeskalács

Régóta kerestem az igazi mézeskalács receptet, mivel sosem sikerült ehetőt készítenem. Mindig kőkeményre száradt, és soha nem puhult meg. A karácsonyi Otthon magazin számában azonban rátaláltam erre a receptre! Sütés után már másnap fogyasztható, mert nem törik bele az ember foga, de ha egy-két hétig állni hagyjuk, szinte elolvad az ember szájában! Érdemes kipróbálni, garantált sikert hoz!

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tk. szódabikarbóna, 25 dkg margarin, 40 dkg méz, 20 dkg barnacukor, 2 db tojássárgája, 1 csipet fahéj, szegfűszeg
Díszítéshez: 1 db tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 1 csipet só



1. Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint mindezek tetejére a megolvasztott margarint.
2. A mézet melegítsük meg, majd öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
3. Szép lassan kezdjük el keverni, én kézzel szoktam csinálni, mert akkor érzem, hogy mennyit kell még gyúrni. Miközben keverem, adjuk hozzá a tojássárgákat. Ezután kezdődik az alapos gyúrás, míg közepesen kemény tésztát kapunk.
4. Ha kész, egy lisztezett deszkán gyúrjuk át mégegyszer. Nyújtsuk fél centi vastagra, és különböző formákkal szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral borított sütőlapra, és 180 fokon süssük 8-10 percig, amíg aranybarna nem lesz. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni. Csak a teljesen kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal dekorálni, különben mehfolyik.
5. A tojásfehérjét a 25 dkg porcukorral és a csipet sóval kemény habbá verem, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a mézeskalácsokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...