2010. január 30., szombat

Lime torta

Eljött a Zila harmadik és egyben utolsó fordulója, a szabadon választott technika. Én persze a sütést választottam. :)
Ezt a receptet egy angol nyelvű süteményes könyvemben találtam, és kicsit át is alakítottam. Nagyon finom lett, igazi frissítő a lime miatt, nem tömény hanem kicsit kesernyés de mégis édes.

Én ezzel a recepttel (is) várom a tavaszt nagyon, már elegem van a hidegből.


Hozzávalók a tésztához:
200 g vaj, 180 g porcukor, 300 g liszt átszitálva, 4 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 lime reszelt héja
A töltelékhez: 250 g mascarpone, 1 lime leve, 2 csomag vaníliás cukor
A meringue-hoz: 4 tojásfehérje, 2 csomag habfixáló, 4 ek cukor

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit szép simára keverjük, majd megtöltjük vele a tortaformát úgy, hogy kb egy ujjnyi hely maradjon a forma tetejéig. Ha nincs Zila formád, akkor egy 18 centis tortaformába mehet az egész, nekem marad még tészta, így csináltam 3 muffin belőle.45 perc alatt szépen fel is jön, a sima formában szerintem 30 perc is elég neki, de figyelni kell. (sajnos a Zila formáknak más "használati utasítása" van)
2. Amíg hűlt a torta, elkészítettem a tölteléket: a mascarponét kikevertem a lime levével és a vaníliás cukorral, majd megtöltöttem vele a lyukakat illetve a muffinokat kivájtam és oda töltöttem a maradék krémet.
3. A sütőt felfűtöttem 230 fokra. A meringue-hoz a tojásfehérjéket habosra vertem a cukorral és a habfixálóval, majd habzsákba töltöttem. Csillag lyukú fejjel szép íveket nyomtam a tortára szeletenként,és persze a muffinokra is jutott.
4. 5 percre betettem a sütőbe, és szépen meg is barnult a meringue.


21 megjegyzés:

  1. Húú Niki.. látványra fantasztikus.. és a könnyű lájmos hab! Ez biztos az egyik kedvencem lenne :D

    VálaszTörlés
  2. Ez eszméletlenül jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. már szemeztem sokszor az angolok habos citromtortájával. ez a cupcake változat nagyon jóó!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a fotók!!! Gratulálok :)

    VálaszTörlés
  5. Cukik a cupcakekek!
    Szép hajuk van! :D

    VálaszTörlés
  6. Niki, egy szelet lenyúlva, de nem ugrok neki egyből, még gyönyörködöm benne! Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  7. Milyen jó az a csíkos citrom!:))) És szerintem nincs ezzel a Zilával gond, vagy igen? Ez is milyen jó lett!:)

    VálaszTörlés
  8. Niki, tokèletes minden, recept, fotò ....gratulàlok!
    ANiko

    VálaszTörlés
  9. Csibe, viheted! :D

    szepyke, nincs vele gond, de nem a kedvenc sütőformám... :)

    Nina, thank you!! :)

    Anikó, kedves vagy, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép. Az utolsó kép a kedvencem, nagyon kreatív!!!!
    Miért nem a kedvenced? Nem jó benne sütni?

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm! :)

    Az a bajom vele hogy más térfogata van és így vagy sok tészta lesz vagy kevés. Nem tudom, meddig töltsem, stb. Ennek pl le kellett vágnom a tetejét, mert felpúposodott. És még buborékok is keletkeztek a tésztában középen, a háromszög alakú lyukak miatt. (szerintem) Pedig elegyengettem a tésztát rendesen.

    VálaszTörlés
  12. I don't know which language it is ,But i can say i am impressed by pictures of cupcake wedding cakes:-)
    Regards,
    Jimmy Simpson
    Wedding Cake Writer

    VálaszTörlés
  13. Thank You, Jimmy! :))
    The language is hungarian. ;)

    VálaszTörlés
  14. Szia Niki!

    Nekem 26 centis tortaformám van!
    Leírnád nekem, hogy ebben az esetben hogy változnak a hozzávalók mennyisége?
    Nagyon szeretném megcsinálni, mert egyszerűen beleszerettem :)
    Gyönyörű a tortád!

    Kitti

    VálaszTörlés
  15. Szia Kitti!

    Szerintem akkor duplázni kell... talán... :) Nekem is maradt 3 muffinra való, akkor lehet hogy csak a félszeresét kell hozzáadni... igen, inkább másfél adagot csinálnék a helyedben, vagy ha duplázol, maximum neked is marad muffinra való. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...