Vasárnap Dáviddal és két barátunkkal, no meg persze az ebekkel elmentünk túrázni a Mecsekre. Isteni idő volt, hét ágra sütött a nap, a madarak csicseregtek, a méhecskék zümmögtek, a virágok nyíltak mi meg csak mentünk és mentünk és mentünk jó sokáig. Egyszer csak egy tisztásra értünk... és akkor jött a farkas és hamm bekapott minket! :) Na jó a farkasos sztori nem igaz, a tisztásra érve megpihentünk kicsit. Na és a tisztás telis tele volt medvehagymával!!! Óóóó, az a finom medvehagyma illat... még jó hogy volt nálunk zacsi (az ebek miatt..) így két zacskót megtömtem a friss zöld levelekkel. Hazafelé menet egész úton szipuztam a zacskóból a finom illatokat és a szemeim előtt a medvehagymás pogácsa lebegett.... Hazaérve persze macaront sütöttem, mert azt már nagyon nagyon akartam, így a pogik csak tegnap este készültek el. Az alap pogi recept Raindroptól származik én csak annyit tettem hogy megspékeltem a zsenge hagymalevelekkel. Hmmm, micsoda illatok!
Semmi szalag, semmi pink, csak a pogácsák. :)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő (friss nem volt otthon), 2 tk só, 1 dl tejföl, 20 dkg margarin, egy tojás, sajt, két kisebb vagy egy nagyobb csokor medvehagyma :)
1. A lisztet, élesztőt, margarint és tejfölt és sót összegyúrom szép gombócra. 30 percre félreteszem hogy kipihenje magát.
2. A tésztát kinyújtom, és megszórom egy maréknyi felaprított medvehagymával. Ekkor a tésztát kettéhajtom, majd újra kinyújtom, és újra megszórom. Ezt addig csinálom míg el nem fogy a hagymám.
3. Ekkor 1 cm vastagon kinyújtom, kiszaggatom, bevagdalom a tetejét, megkenem a felvert tojással, megszórom sajttal és mehet a sütőbe 200 fokra. Addig maradnak míg meg nem pirulnak. és már ehetjük is. :) Nyamm....
nekem is van egy jó adag medvehagymám :) szerintem csinálok belőle olajat meg pestót... meggg nemtom :)
VálaszTörlésrégen a mamám spenótot csinált belőle. :) szerintem az is baromi finom, bár akkor nem rajongtam érte (voltam vagy 10 éves...)
VálaszTörlésepekedve várom a recepteke! ;) és persze a fotókat! :))
Hamm!
VálaszTörlésFantasztikusak a fotóid, nem csak most, hanem úgy általában mindig.:) És most ugyanezt a mondatot leírhatnám még egyszer, csak a receptjeidre vonatkoztatva. Ez a pogi igencsak izgatja a fantáziám, már csak némi medvehagyma kellene hozzá.:)
VálaszTörlésPuszedli bakker, megetted az összeset!! :DD
VálaszTörlésMs Poppy, nagyon kedves vagy, köszönöm! :))
Receptek nem sajátok, innen onnan csempészett receptek. :) (hangsúlyozom, hogy nem saját, mert egyesek ezt "lopásnak" minősítik) :)
Irány egy erdőbe, vagy a piacra, most mindenhol van! ;)
Pedig ezeken is milyen jól mutatott volna egy-egy zöld szalag. :)
VálaszTörlésNa jó, kicsit elfogult vagyok a masnikkal, imádom őket, és? (sértődött fej)
Akárcsak a pogácsákkal...
Csoda szépek. A zacskós kép igazán tetszik, ötletes!!! :)
Jaj, de szépek. :)
VálaszTörlésRaindrop, a kedvedért tettem volna rá hupililát is! :)) Ari vagy! :D
VálaszTörlésMandy, köszi! :)
Medvehagyma?? Most hallok ròla elosszor !
VálaszTörlésFantasztikus ez a recept , megyek medvehagymàt keresni itt Olaszorszàgba ( lehet hogy màs nèven majd beugrik mi ez a novèny)
U.I . Imàdom a blogodat, tok jò dolgokat sutsz, fozol ès fotòzol!!
Szia
Aniko
Anikó, ez a növény erdőkben található. Meg fogod találni ha van arrafelé, mert nagyon erős, fokhagyma illatra emlékeztető illata van. :) Ezen a linken találsz bővebb infót róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma
VálaszTörlés:)
Nagyon kedves vagy, köszönöm! :)
A recepteket legtöbb esetben más, ismerős blogokon találom, nem nagyon szeretek szakácskönyvből sütni. :) Na meg látom, hogy az adott recept valóban működik (sokszor dobtam már ki szakácskönyvből sütött süteményt). :)
Szép napot! :))
Ugye nem ittad meg az egész tojáslikőrt?
VálaszTörlésIrgum-burgum!
Mire ide értem már sehol? :(
Nagyon szépek a képeid!Hú,de jó Neked,jó lenne, ha én is kisétálhatnék a Mecsekbe medvehagymát szedni.Azért minden erdőben nem található meg sajnos...Tegnap a Fehérvári úti piacon,itt Budán egy bácsika 800 Ft-ért próbált rámsózni egy csokrot,kissé sokalltam, bármennyire is szeretem.
VálaszTörlésRaindrop, leszedtem, mert nem tetszett a fotó, kimentem szüleimhez bezsákmányolni egy szép üveget és holnap újrafotózom. :P Bocsika. :}
VálaszTörlésPötipite, az nem semmi! :O 800 Ft???
Bácsika biztos valami hegyoldalban szedte élete kockáztatásával. :) Azt olvastam a wikipédián hogy Európában minden erdőben megterem.
Köszönöm a dicséretet, aranyos vagy! :))
Nagyon tetszika recept és kipróbálnám, de előbb tudni szeretném, hogy nem e túl száraz a pogi???? előre is köszi!
VálaszTörlésHááát... :) Nekem másnapra elég szárazak lettek, de szerintem inkább én rontottam el valamit, mert ezelőtt életemben nem sütöttem pogácsát. :) Tulajdonképpen bármilyen jól bevált pogácsarecepttel kipróbálhatod, mert csak a medvehagymát kell belegyúrni. :)
VálaszTörlésKöszönöm! Pont ezért is kérdeztem, mert nekem a legtöbb pogácsa másnap reggelre teljesen száraz, még akkor is ha dobozba rakom. Nemrég rájöttem, hogy ha sertés zsírt használok, kicsit puhábbak lesznek. Valószínűleg így fogom kipróbálni a medvehagymás változatot is! :)
VálaszTörlésSzép napot!
...hétvégén Gerecsén szedett több zsák medvehagymából már "kínomban" :) nem tudtam mit csinlálni... így itt találtam magam.... ISTENI :)) Holnap megpróbálom tökmaggal is :)
VálaszTörlés/csak hogy kötözködjek - nem félbe hajtod a tésztát??? :) /
Sara
:D Hát én nem hajtogattam, az alaprecept nem írta. Ezelőtt még nem sütöttem pogi - kellett volna hajtogatni? :))
VálaszTörlés"Ekkor a tésztát kettéhajtom" ezt írtad! Szerintem az félbehajtás akart lenni :)
VálaszTörlésDe mindegy merta a pogi isteni, csak az a baj, hogy nem tudom abbahagyni az evését :)
Sara
Ezek szerint egyszer kell csak megpihentetni (a hajtogatások közben nem)? Eddig mindig olyat sütöttem, amit sokszor fél órákra békében kellett hagyni, de most ki szeretném próbálni ezt a receptet is. Jaj, de jó lesz:)
VálaszTörlésSara, azt hittem arra gondolsz amikor a croissant-t is hajtogatják, a hagymát persze hogy belehajtogatom. :))Belegyúrom. :D
VálaszTörlésHanna, én csak a hagyma miatt hajtogattam, nem kell többször pihentetni, de ártani nem árt neki az biztos. :) Én inkább szaggatás után pihentetném utólag, hogy jobban feljöjjön sülés közben. :)
Az elmúlt évben én is sütöttem medvehagymás pogit, ami nagy sikert aratott a városrészünk "nyárbúcsúztató " rendezvényén! A hajtogatást általában úgy végzem a tésztáknál, hogy vékonyan megkenem egy kis langyos zsírral, vagy margarinnal,a kinyújtott tésztát.Egyharmad részét középsőre hajtom,rá a másikat, - majd ezt teszem oldal irányba is! Fél óra múlva megismétlem.Ismét pihen, majd fél óra múlva kisüthető!
VálaszTörlés:)Én sütőport, vagy szódabikarbónát is szeretek a pogácsáknál használni!
Jó tanács: Kis üvegekben raktam a tavasszal a ledarált, sóval elrakott medvehagymát. Az üvegekbe rakás után 1-2 evőkanál olajat tettem rá és lezártam. Most is azt használom még a fokhagymát igénylő ételekhez is!
Nyami, én is odavagyok a medvehagymáért!
VálaszTörlés