2009. március 12., csütörtök

Fonott kalács

Szépen lassan, de tavaszodik, nyílnak az első virágok, a madarak csiripelnek, közeleg a Húsvét. Igaz, van még egy hónap, de nem bírok ellenállni a kísértésnek, hogy süssek valami igazán finomat. Ezt a receptet nagyon régen vettem elő, első próbálkozásaim egyike volt, amikor még a fenekemen ott csüngött a tojáshéj. De emlékezetem nem csalt, ez az igazi nagyi féle kalács, puha, omlós, és isteni illata van... Recept by Éva :)

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2,7 dl langyos tej, 3 tojássárgája, 4 ek cukor, 1 csomag Dr.Oetker élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 lapos tk só, 6 dkg puha margarin, mazsola



1. A langyos tejbe belekeverjük az élesztőt és a 4 ek cukrot, majd félretesszük. Akkor jó, ha habos lesz a teteje, ez kb 5-10 perc.
2. A lisztbe beleszórjuk a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a sót, és 2 tojássárgáját. Belemorzsoljuk a margarint, majd jöhet az élesztős tej és a mazsola.
Jó sokáig gyúrjuk, amíg szépen össze nem áll. Letakarva meleg helyre tesszük egy órára, amíg szépen duplájára nem kel.
3. A megkelt tésztát ismét átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. A három gombócból aztán 3 hurkát sodrunk, és szépen összefonjuk. Ezt belehelyezzük egy kivajazott, kilisztezett hosszúkás teflon sütőformába, és fél órát pihentetjük. Ha ismét megkelt, a harmadik tojássárgájával vékonyan megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.
Vajjal és házi sárgabaracklekvárral tálalva isteni finom!!


Kakaós változat:

A tésztát még kelesztés előtt 2 részre osztjuk. Az egyik feléhez 2 ek kakaóport keverünk, jól beledolgozzuk majd megkelesztjük.
Ha megkelt, mindkét felét kinyújtjuk, majd a világosabbikra tesszük a kakaósat. Feltetekrjük, majd egy tűzálló tálban ismét kelesztjük 40-45 percet, aztán megkenjük a tetejét tojássárgájával és már mehet is sülni.


4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...