Tegnap párommal negyedik évfordulónkat ünnepeltük, és e jeles alkalomból összerittyentettem egy vacsorát. A menü pisztráng volt, ahogy anyukám csinálja és eper-terrine, ahogy Dolce Vita csinálja. :) Bár az én desszertem nem lett olyan szép, mint az Övé, ismét csak a konyhám hiányosságának a számlájára írhatom. Az íze isteni lett, csak egy kicsit lapos, egy kicsit széles. A pisztráng az olyan finom lett, hogy 3 halat bevágtunk ketten, egy üveg jó kis szigligeti roséval leöblítve. Mondanom sem kell, hosszú esténk volt... ;)
Hozzávalók két főre: 3 halacska, 3 citrom, só, bors, fokhagyma ízlés szerint, köretnek grillezett krumpli
1. A krumplit meghámoztam, cikkekre szeltem, vegetával megszórtam és 200 fokos sütőbe grill funkción sütöttem 40-45 percet.
2. E közben megpucoltam a pisztrángokat, beírdaltam mindkét oldalukat, sóval és borssal jól bedörzsöltem, a hasukba citromkarikákat fektettem, fokhagyma gerezdeket dugdostam a vágatokba, majd ment a krumpli után a sütőbe 25-30 percre.
Citrommal lecsöpögtetve isteni finom!
Eper-terrine
Hozzávalók: 50 dkg eper, 3,5 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 3 ek méz, 4 lap zselatin
1. Az epret megmossuk, leszedjük a zöldjét. 25 dkg-ot leturmixolunk a joghurttal és a mézzel.
2. A tejszínt felforraljuk, majd hozzátesszük a lapzselatinokat, és olvadásig keverjük, míg langyosra hűl.
3. Hozzáöntjük az epres joghurthoz, szép csomómentesre keverjük. Egy fél literes szilikon formába vagy folpackkal bélelt fém formába öntjük, majd a maradék epret a tetejére szórjuk. Minimum 4 órára hűtőbe tesszük, majd ha megdermedt, kiborítjuk a formából, és lehet szeletelni.
Gyönyörű lett a pisztrángod!!! Az eper terrine-nel sincs semmi gond..
VálaszTörlésMég rengeteg ilyen szép és boldog évfordulót!!!
Hát csatlakoznom kell trinity-hez! :)
VálaszTörlésIgazán különleges és szépséges minden amit csináltál. Méltó ünnepi elemózsiák! Szupi! :)
Még nagyon sok együtt töltött boldog esztendőt kívánok! :)
Én nagyon félek a szálkáktól, ezért nem eszem halat, pedig ezt a pisztrángot úúúúgy megkóstolnám!!! Nem irnád le részletesebben hogy kell elkészíteni? Mi lesz a szálkákkal? A fejét rajtahagytad? Te belezted ki őket? Hogy? még éltek mikor megvetted? hol vetted? Stb... Bocsi, de ezt érzem hogy nem hagyhatom ki, már a recept olvasásánál összefutott a nyál a számban... Katica
VálaszTörlésTrinity, Raindrop, köszönöm, aranyosak vagytok!! :))
VálaszTörlésKatica, :) az úgy volt, hogy elindultam a tescoba megnézni, van-e pisztráng. Volt. :) A metroba szoktuk venni,de itt akciós volt. Na megvettem. Már ki volt belezve, nekem csak a pikkelyeket kellett lekaparnom egy éles késsel. A fejét rajta hagytam, úgy az igazi. (azt nem kell megenni) Szálkák vannak benne, de közepes nagyságúak, nagyon könnyen ki lehet szelektálni belőle, miközben eszed. (olyan omlós a húsa, hogy nagyon könnyen megtalálni benne, de amúgy nincs is benne sok) Szóval megpucoltam, bevagdostam az oldalán centinként nem túl mélyen. Aztán ízlés szerint só bors mindkét oldalán, 2-2 citromkarikát dugtam a hasába és 200 fokos sütőbe toltam 25 percre. Ja és én fokhagymát is tettem a vájatokba.
Hát így csináltam. :)) Remélem követhető voltam... :)
úúú nyammi. :]
VálaszTörlésa halat mondjuk nem szeretem, de az az epres... azt is muszáj megcsinálnom!
mi tegnap 1,5ek voltunk, az áfiumba mentünk. :]
1,5ek? :) Ti megünneplitek a hónapokat is? Vagy csak úgy jelképesen? :) Az tök jó! :)
VálaszTörlésÉn nem értem egyeseket, miért nem szeretitek a halat?? :( A világ legegészségesebb kajája! Imádom... :) Az eper-terrine valóban finom, és nincs benne cukor, tehát egészséges is! :)
Huh, tiszta egészség mániákus lettem.. :D
Köszönöm a kimerítő leírást! Lementettem magamnak és alig várom hogy elkészíthessem! Ja, és fentebb elfelejtettem beírni: Boldog évfordulót nektek! Katica
VálaszTörlés:) Nagyon szívesen és köszönöm! :D
VálaszTörlésmármint 1,5 évesek :)
VálaszTörléssok jelentősége nincs, de a május szebb mint a november :D
a halnak a szagát sem bírom, pedig kiskoromban állítólag balcsin mindig elettem a nagypapám elől :D
ez igaz... :)
VálaszTörlésén így vagyok a májjal... kiskoromban kétpofára, most meg rá sem bírok nézni... :D