2009. szeptember 10., csütörtök

Szedres-szilvás-vörösboros crumble

Estére áthívtuk szüleimet és öcsémet egy kis vacsira a névnapom miatt. Dávid főz, én sütök.
A süti már elkészült, Dolce Vita Szilvás crumble-jét sütöttem meg, csak kicsit másképp.
Tettem bele szedret és portói helyett sima kékfrankos vörösbort használtam.
Amilyen könnyű elkészíteni, annál nagyobb szar. Hogy őszinte legyek, nekem nem jön be, ízre megkóstoltam, nem rossz, de pénzkidobás volt ezt megsütnöm. Ahogy apámat és a Dávidot ismerem, ránéznek és köszönik szépen, inkább nem kérnek belőle. Így hát megyek és sütök egy browniet, az mindig sikert arat. Hogy elrontottam-e, vagy nem, ennek ilyennek kell lennie, nem tudom, még nem csináltam. De többet azt hiszem, nem is fogok. :)


Hozzávalók: 40 dkg szilva és szeder vegyesen, 4 evőkanál nádcukor, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, kiskanál fahéj, 1 dl vörösbor


1. Mossuk meg és szedjük félbe, magozzuk ki a szilvákat, a szedret szintén mossuk meg. Tegyük egy tűzálló tál aljára, szórjunk rá 3 púpozott evőkanál nádcukrot, a fahéjat és a bort.
2. Keverjük össze a lisztet a maradék egy evőkanál cukorral a sóval, adjuk hozzá a felkockázott szobahőmérsékletű vajat. Kézzel morzsoljuk össze a tésztát
3. Szórjuk rá a morzsát a szilvára, 180-200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, míg aranybarna lesz a teteje.

11 megjegyzés:

  1. olyan mintha belehánytam volna a tálba... :D

    VálaszTörlés
  2. én meggyeset meg nektarinosat csináltam, de nem locsoltam a gyümölcsre bort, csak cukrot és egy kevés keményítőt. nem is lett belőle pép.

    VálaszTörlés
  3. ebből sem lett pép. csak csúnya. :)
    de mindegy, mert többet nem csinálok, nem szimpi. :D gondoltam, kipróbálom, már régóta szemeztem vele, de nem jön be. van aki a muffint nem szereti... :)

    VálaszTörlés
  4. miss Muffin:
    őszintén: én nem öntenék az aljára bort,mert trutyi lesz. Sőt, inkább a keményítőt hintem a gyümölcsre, hogy ne legyen túl folyós....
    Többször készítettem, szedres is volt, sbarackos is-nekünk izlett. Bár ebben a kategőriában nekem is inkább a cobbler tetszik.

    ( Ha már bor: akkor előbb inkább borban megfőzöm a gyümölcsöt, hogy elpárologjon-és azt tenném alulra. De nem annyira sok lével semmiképp...)

    VálaszTörlés
  5. Párnapja Dolce Vita fehércsokis szedertortáját készitettem,mutatós lett de az íze nem jött be!

    VálaszTörlés
  6. Trinity, Dolce Vita is portóival csinálta... csak olyanom nekem nem volt otthon és gondoltam jó lesz helyette a bor. na jó, ki fogom próbálni mégegyszer. :) de több mint a fele elfogyott. :)

    Névtelen, én tejcsokival csináltam, ha lejjebb görgetsz akkor megtalálod. úgy nagyon finom lett! ;)

    VálaszTörlés
  7. Nekem se jött be Dolce Vita kekszes karamellatortája. Azóta bármilyen kekszes alapú tortát meglátok, komolyan rossz érzés lesz a gyomromban. :( Inkább nekifogok ezerrel és sütök pikkpakk egy linzer alapot, vagy omlós tésztát, bármit.
    Ezt a morzsás bigyót, én másképpen, más recepttel, magyaros névvel sütöttem meg, morzsagaluska. Sokkal több tésztával, bor nélkül, egyszerű cukros-fahéjas lecsöpögtetett gyümölccsel.
    Niki! Olyan finom, hogy mikor feltettem a fórumra, mindenki beájult tőle. Azt majd próbáld ki a kedvemért, mondjuk szilvával. :)) Ott a blogon a recept.

    VálaszTörlés
  8. :)) Köszi, most már tényleg kedvet kaptam mégegyszer nekiveselkedni! :D
    Én szeretem a keksz alapú tortákat, csak a mascarpone miatt ritkán csinálok. A karamellás úgy fini, ha a tetejére csinálsz még karamellt.

    VálaszTörlés
  9. én kipróbáltam már DV mindegyik keksz alapú tortáját, nálunk bevált. A citromos a nagy kedvenc. Azt már többször is megcsináltam. Crumble...régóta szemezek vele, de most nagyon elbizonytalanodtam, hogy valóban ki akarom-e próbálni. Meg a coblert is nézegetem már egy ideje....de így.

    VálaszTörlés
  10. Hát én azt mondtam ezek után, hogy SOHA! :)
    De amint látod, a többiek meggyőztek!
    Ha nem öntök rá bort, talán jobban sikerül...

    A keksz alapú tortáit imádom én is, a citronyos még hátra van, de szeretném megcsinálni!
    Holnap Nana fügetortáját sütöm anyu szülinapjára. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...