2009. szeptember 29., kedd

Körte ketrecben

Ezt a finomságot már egyszer elkövettem, azt hiszem pont egy évvel ezelőtt. Akkor ért egy kisebb kudarc és azóta nem csináltam. De ez az új Niki, és ezért megint nekiveselkedtem, és most láss csodát! Nem csúszott le a tészta, szépen megpirult, nem lett hulla színe. Az íze akkor is fantasztikus volt, de most szerintem guszta is lett. :) Vélemény?
Akkoriban fedezte fel Dávid Dolce Vita blogját, (igen megint tőle sütöttem), és már akkor nagyon sok mindent akartam kipróbálni egyszerre. Viszont abban az időben még fősulira jártam és az éjjeli alaprajz szerkesztések mellett nem nagyon volt energiám még sütögetni is. Mostanában rápattantam a "nem szokványos" (szokványos = almás pite) ámde occsón megúszható sütikre. Ez ugyanis egy olyan. Körte most érik, szezonja van, occsó. Mélyhűtött leveles tészta fél kg kb 280,- de ennek csak a fele kell. A többi hozzávaló pedig szerintem mindenki konyhájában ott csücsül a szekrényben. :) (főleg a bor... ;D ) Szóval ma ez a bűnöm... :)

Hozzávalók: 4 körte (én vilmost használtam, az szerintem finomabb), 25 dkg leveles tészta, 2 dl száraz fehérbor (én vörösbort használtam), fahéj, 5 szem szegfűszeg, nádcukor ízlés szerint, fél citrom, 1 db tojás, kis porcukor

1. A bort öntsük fel 2 dl vízzel, adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget, nádcukrot, citrom levét. Forraljuk fel, majd helyezzük bele a körtéket. Én nem hámoztam meg, de legközelebb úgy csinálom, mert talán akkor jobban beszívja a gyümölcshús a "pácot". :) Forraljuk 15 percig, majd tegyük ki hűlni az ablakba.
2. A leveles tésztához gyúrjunk kb 2 ek porcukrot, majd nyújtsuk ki, és vágjunk kb 2 cm széles csíkokat.
3. Tekerjük be a körtéket a csíkokkal, majd a felvert tojás felével kenjük be.
4. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd kenjünk rá újabb réteg tojást és 220 fokos sütőben süssük további 10 percet.

Ahogy azt Dolce Vita is javasolta, a forralt bort nyugodtan iszogassuk meg közben, nagyon fincsi. :)

16 megjegyzés:

  1. Ez nagggggyon mutatós és attól tartok, legalább annyira finom is... :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek!! Az ötlet szenzációs!! :-))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, aranyosak vagytok!!! :))
    Zsuci, finom is! ;))

    VálaszTörlés
  4. Tök kafa! :D Valahogy idegenkedem a leveles tésztától. Annyira nem jön be az íze, de mondjuk ez sem igaz, mert valamikor meg simán megeszem, szóval ezt lehet megpróbálom a körte miatt. :) Vendégvárónak baromi jó!

    VálaszTörlés
  5. Igen, szerintem is jó vendégváró süti! Meg látványos is, noha alig van vele munka. :)
    Egyébként én sem szeretem a leveles tésztát, de ebben a formában olyan mintha sima gyúrható tészta lenne, ami szép vékonyra megsül. Együtt enni a lédús körtével isteni! :D

    VálaszTörlés
  6. These look so beautiful! Such a great original idea!

    VálaszTörlés
  7. ezek a fotók simán mehetnének egy jamie oliver-könyvbe!

    VálaszTörlés
  8. de aranyos vagy!!! :))) azért még sok csiszolni való van a tudásomon, de valami olyasmire hajtok... :D

    VálaszTörlés
  9. Ez kinn van http://www.tastespotting.com/ -on is, annyira szép! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  10. Sára, bizony! :)

    Suzanne, thanks!! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...