2009. szeptember 16., szerda

Toszkán mandulás fügetorta

Anyu születésnapját náluk, otthon is megünnepeltük. Míg Ő dolgozott, én délután szépen kimentem hozzájuk, és meglepiből lesütöttem 3 db 30 centis pizzát (igazi olasz recept alapján!!), és ezt a nagyon finom fügetortát, amit Nana blogjáról "csentem". Eredetileg Jamie Oliver recept, de én is a már Nana által átalakított receptet használtam. Szerintem elég ütős édesség, tekintve a mennyei mézédes füge szeleteket a tetején, amit a piacon szereztem be egy néninél. Anyunak nagy meglepetés volt az asztalon gőzölgő vacsora (szinte percre pontosan kész lettem), jót ettünk, ittunk, és sokat nevettünk (én ezt nagyrészt a vörösbor és a pezsgő egyvelegének tudtam be :)Hozzávalók a tésztához: 125 g vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez, 100 g cukor, 1 csipet só, 250 g sima liszt, 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 2 ek hideg tej, füge a tetejére

a mandulakrémhez
: 250 g megtisztított mandula , 50 g sima liszt, 250 g vaj, 150 g cukor , 1 tojás, 1 kupak amaretto

1. A tésztához a vajat, a cukrot, és a sót elkevertem, majd a liszttel, a 2 tojássárgával, és a reszelt citromhéjjal összegyúrtam. Ehhez hozzáadtam a 2 ek tejet, gyúrtam rajta néhányat, és golyóbissá formáltam. Alufóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tettem.
2. A mandulát forró vízbe áztattam pár percre, majd leöntöttem róla a vizet. Egyenként szépen kinyomkodtam a fehér mandulákat a barna héjukból, láss csodát, nagyon szépen kijöttek, nem is gondoltam volna. :)
3. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, majd belelapogattam a kivajazott tortaformába. 1 órára a fagyasztóba tettem.
4. A vajat összedolgoztam a cukorral. Robotgépben porrá őröltem a mandulát, és a keverékhez adtam a liszttel, a tojással, és az amarettóval együtt. Összedolgoztam, majd egy fél órára a hűtőbe raktam.
5. Miután a tésztát kivettem a hűtőből, megszurkáltam villával az alját, és előmelegített sütőben 12 percig 180 fokon sütöttem.
6. Az elősütött tortaalapra kanalaztam a mandulakrémet, rászeleteltem a fügét, majd visszadugtam a sütőbe 30 percre, amíg a teteje meg nem pirult. (belül még egészen folyós maradt)

Bátran ajánlom mindenkinek, kicsit macerás, de megéri, mert Mennyei! :)

8 megjegyzés:

  1. örülök, h tetszik, és hogy megcsináltad! :)

    VálaszTörlés
  2. én is örülök, hogy megcsináltam! :) van még pár dolog amit meg szeretnék csinálni az oldaladról..! ;)

    VálaszTörlés
  3. Hínnye! Nem csípem a fügét, de ez már nanánál is nyálcsorgató volt. :)
    Mondom, hogy tök ügyi vagy!
    Éppen ezért gyere át hozzám ha van kedved, újabb játék. :)

    VálaszTörlés
  4. Jujj, te arra játszol, hogy leolvadjak a székről?? :D Tényleg csak irulokpirulok! :))
    Én a fügével úgy vagyok, hogy imádom... azt, ami kint terem horvátban. Amit itthon lehet kapni, az is finom, no de ott tényleg mézédes a füge, és ingyen van, mert mindenhol fügefa van! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ínycsiklandóan hangzik a recept, én is ki szeretném próbálni. Csak egy kérdésem van: a mandula-macera helyett nem lehetne darált mandulát használni? Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    :D mandulamacera... hát nekem sem tetszett annyira ez a mandulakrém, de anélkül meg tök száraz lenne... esetleg puding és rá a mandula... mindenképp tegyél valamit rá szerintem. :)

    VálaszTörlés
  7. ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ Májgád!!

    Miért is jöttem ide a Flickr-ről??

    Szent Isten!!

    Micsoda kaják!!!!!!

    (És fotók!!!!)

    Gratula!

    Gyere nézz át hozzánk:

    www.raczkevikata.hu

    ;o))))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...