2009. október 25., vasárnap

Az én amerikai almás pitém

Az óraátállás miatt ma elég korán keltem, ahhoz képest, hogy vasárnap van, így elég hosszúra nyúlt a délelőtt. Szerencsére. Volt időm takarítani, ami tegnap elmaradt és persze sütni! :) Ebédre Mohácsra megyünk, (még mindig itthon vagyunk, Mohácson az ebéd 3-tól van) így ma csak sütöttem. De mit!! Volt itthon alma, körte, kezdett már barnulni, mi legyen belőle? Böngésztem a Nosalty-n, ahol mostanság feltöltöm a receptjeimet, és rábukkantam az amerikai almás pitére. Milyen régóta ki szerettem volna próbálni!! Na de kevés az alma... de van körte! Miért is ne? - gondoltam, ez az én amerikai almás-körtés pitém lesz! Sütés közben mennyei illatok terjengtek a lakásban, nehezen állom meg, hogy fel ne vágjam, de hát vendégségbe viszem, no majd cipelem a gépet is, majd evés közben fotózok szeletet. Amúgy nem tudom, ki hogy van vele, de ma nekem fergeteges kedvem van, pedig semmi okom rá, az ég borult, Dávid dolgozik, Boo ugat a teraszon ezerrel, de én majd kicsattanok örömömben! :) Takarítás közben ordított a rádió (még mindig) és én ritmusosan porolgattam a szekrényeket heves csípőrázás közben. :)) Na de eltértem a témától, kanyarodok vissza a pitéhez... jahj, de belevágnék! ;)

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 ek porcukor, csipet só, 0,3 dl víz
A töltelékhez: 80 dkg alma és körte vegyesen, 13 dkg porcukor, 2,5 ek liszt, 2 kk fahéj, 1 ek lime lé1. A tészta hozzávalóiból ruganyos pitetésztát gyúrok, majd 15-20 percre száműzöm a mélyhűtőbe, amíg elkészítem a tölteléket.
2. A gyümölcsöket meghámozom, kibelezem, felkockázom. Hozzákeverem a többi hozzávalót, és félreteszem, amíg nyújtom a tésztát.
3. Lisztezett deszkán kinyújtom a tészta egyik felét kör alakúra, majd egy 26 cm-es fodros szélű tortaformába fektetem, a széleit levagdosom a pereménél.
4. A tölteléket beleteszem a formába, közepénél kicsit felpúpozom, hogy szép formája legyen a pitémnek.
5. A tészta másik felét is kinyújtom, majd ráfektetem a töltelékre. A széleket összenyomkodom, majd ami kilóg levágom. A maradék tésztából sodrok egy akkora hurkát, hogy körbeérjen a tortaforma szélén. A pitét középen 4 csíkban bevágom, itt távozik majd a gőz.
6. Aki szeretné, bekenheti vékonyan a tetejét tojássárgájával, hogy szép fényes legyen.
180 fokos előmelegített sütőbe teszem 55-60 percre, míg szépen át nem sül.

5 megjegyzés:

  1. Megírod majd milyen volt? Nekem nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Izé...
    Szóval:

    Jó neked, hogy ilyen almás pitéd van, nekem is jól jönne most a fele. :(

    Gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a pitéd!
    (u.i.:Szeretem a képeidet:)

    VálaszTörlés
  4. Vesta, isteni finom volt!! :)) Anyósom sütött még 3 féle sütit, de az egész család a pitét ette! :D

    Raindrop, mi történt?

    Tündér, nagyon kedves vagy, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  5. Egy szóval tudom értékelni: Szuper!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...