2009. október 19., hétfő

Tudatos vásárlás

Lilla tette fel nekem a nagy kérdést, tudatosan vásárolok-e? Íme a tízparancsolat, és hogy Én miként teszek a környezetünk érdekében.

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Én is, csakúgy mint Lilla, listával megyek bevásárolni. Míg a párom araszolva halad végig a Spar-on, én eközben értékes perceket takarítok meg azzal, hogy szinte végig suhanok az áruházon, mert tudom, hogy mire van szükségünk otthon. Nem állítom, hogy néha nem csusszan be a kosaramba egy plusz liter tej, de bámészkodni és fölösleges dolgokat nem szoktam venni.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Na igen, a piac. Imádok piacra járni!! Sokkal ízletesebb paradicsomot kapok a néniktől, mintha a nem magyar, agyon vegyszerezett ízetlen szart venném meg a bevásárlóközpontban. És még közben egy jót is beszélgetek, ha olyan eladóval kerülök szembe.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Három darab textil szatyrom van erre a célra. A Plusban vettem anno, kb 200 forintért, és azóta is használjuk. Ha koszos lesz, csak bedobom a mosógépbe és kész.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Biciklivel járok mindenhova, kivéve ebben a hülye időben. Inkább legyalogolom azt a 2x4 km-t sem minthogy felüljek egy tetves buszra, ami ráadásul havi 6000 pár száz forintot jelentene. És még fel is ébredek, és a hurkáim sem jönnek vissza! :D

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Hát ezt sajnos nem tudom kivédeni, hozzá vagyunk szokva egy-két dologhoz, amit elég rossz lenne elhagyni.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Hát, erre nem tudok mit mondani, csak azt, mint az előzőre. Amit megszoktunk, nehéz elhagyni...
Ha árulnának üvegben tejet, biztos azt venném, de nem árulnak...

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Vannak még olyanok, akik konzerv főzeléket vesznek??? Én biztos nem...

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Én néha néha ellágyulok , de hát ki az aki mindig ellen áll? :)
De 98 %-ban idénygyümölcsöt veszek.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Nincs, nincs, nincs... a fogkefét elviselhetetlennek tartom, kirázza az agyamat is, a konzervnyitóra gondolni sem bírok na és a kenyérszeletelő?? Így is belevágok az ujjamba, kell nekem még az is, hogy tőből levágjam???

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.


Erre csak annyit tudok mondani: igyekszem. :)
Még az egészhez annyit hozzá tennék, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük, minden oda kerül, ahova kell. Ásványvizet ritkán fogyasztunk, így pille palackkal kevésbé szennyezzük a környezetet.

Akiknek tovább küldeném: Raindrop és Reni.

7 megjegyzés:

  1. megírom holnap remélem :) ma lusta voltam hozzá :)

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy a Dél-Dunántúlon nincs szelektív hulladék kezelés. Vicces, hogy a kukák kihelyezése EU szabvány, de a kezelés már nem az.

    VálaszTörlés
  3. Kingánál a pont....Hiába szedjük külön-egyben viszik el.Tiszta őrület. De EU pénzből megvették a kukákat. Valakinek jól jött ez is.
    Nyugat-Dunántúl.

    VálaszTörlés
  4. Nah, végre valaki, akinek szintén nem jön be az elektromos fogkefe. Nekem olyan hányingerem van tőle, és úgy érzem, hogy kicsúszik az agyam, ahogy rázza a fogaimat!:)

    VálaszTörlés
  5. Reni, kíváncsian várom! :) Tudom, én is lusta vagyok azonnal megírni az ilyet. :)

    Kinga, Trinity, egyet értek, ezért fogyasztunk nagyon kevés ásványvízet. Én egyáltalán nem, inkább csapvízből csinálok szörpöt vagy teát. Minél kevesebb a szemét, annál jobb. :)

    Szepyke, ezzel én is így vagyok. Egyszer vett a nagymamám nekem egyet, de egyszer használtam csak. Iszonyú rossz érzés.

    VálaszTörlés
  6. A régi lakásunkban még 10 évvel ezelőtt olyan finom volt a csapvíz, hogy egyszerűen nem volt kedve a családomnak mást inni. Még nyáron is isteni finom hideg volt, de csak a fürdőszobában. :) Már annyira klórozott, undorító ízű, hogy kénytelen az ember ezer számra venni a palackot. Igaz, hogy külön gyűjtöm, de fogalmam sincs miért nincs már finom víz sehol. :(

    VálaszTörlés
  7. Pécsen ráadásul itt a legszarabb a víz. :) A vízforralót hetente kell vízkőteleníteni. Egy kis bodzaszörppel el lehet tüntetni azt a fémes ízt... :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...