2010. január 20., szerda

Újabb csokoládé kitörés: Julia Child csokitortája dobostorta krémmel

Mint azt beharangoztam, drága egyetlen Öcsikém ma töltötte be a 17-ik szülinapjáát. :)
Este volt egy kisebb családi összeröffenés szülői házunkban, így délutánomat sütéssel töltöttem. Na de mit is? Édesem oldalán bukkantam rá erre a receptre, de eredetileg Julia Child találmánya. A csokoládémázat én helyettesítettem dobostorta krémmel, mert valami nagyot szerettem volna alkotni mint ízben, mint kinézetben. Na ebből az egyiket megint bebuktam, szegény tortácska hűlés közben lelapult, biztos megilyedt tőlem amikor kivettem a sütőből, vagy nem is tudom. :) Ízre pazar csokicsodát kaptam, kívül ropogós, belül egészen szaftos maradt, kicsit olyan lett mint egy brownie. A furcsa számok ne ijesszenek el senkit, az angol nyelvű szakácskönyvből így lehet lefordítani.


Hozzávalók: 226 g étcsokoládé, 4 evőkanál rum, 226 g szobahőmérsékletű vaj, 1,5 csésze és 2 evőkanál cukor, 6 tojás, szétválasztva, egy csipet só, 2/3 csésze őrölt mandula, 1,5 csésze liszt, átszitálva (szitálás után lemérve)
Krém:
4 egész tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, 10 dkg étcsoki, 2 ek holland kakaópor, 20 dkg vaj, egy kevés rum

1. A sütőt 175 fokra előmelegítettem, a tortaformát kivajaztam, kiliszteztem.
2. Gőz felett megolvasztottam a csokoládét, majd belekevertem a rumot és félretettem hűlni.
3. A vajat felvertem a 1,5 csésze cukorral, majd hozzá adtam a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket felvertem a sóval lágy habbá,majd a maradék 2 evőkanál cukrot, és keményre vertem.
4. A tojássárgás keverékbe beletettem a csokoládét, és a mandulát. Először a fehérje ¼-ét kevertem hozzá, hogy fellazuljon a tészta. Majd a liszt 1/3-át, majd felváltva, két részletben újra a fehérjét és a lisztet. Mehet a tészta a formába.
5. 30 percig sütöttem 175 fokon. Az a jó, ha a beleszúrt tűre egy kevés tészta rátapad.
Rácson hagytam hűlni.
6. A krém: Fém habüstbe ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom. Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralok, majd ráteszem a habüstöt, és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom az olvasztott csokit a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtöm a krémet. Ezután hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat, és habosra keverem. Még habosabb lesz a krém, ha 2 keverés között fél órára behűtöm, és újra kikeverem.

7. Ha kész, megkenem vele a torta tetejét.

22 megjegyzés:

  1. Hát ez kész ... :-) ha így folytatod a csokis csodákat, szegény párom sosem fog látni semmi sósat a sütőben :-)))

    VálaszTörlés
  2. Niki, már megint :) a csokis dolgokkal totál ki lehet készíteni, így teljesen ki vagyok készítve :) a képről már nem is beszélve!

    VálaszTörlés
  3. Zsiri, az én párom is sós volt inkább, de mióta együtt vagyunk, rászokott az édességre rendesen! :D

    Ági, Neked Boldog Névnapot! :)

    Csibe, igen, nem bírtam ki, hogy ne csokisat süsek... :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hülyét fogok kérdezni, már érzem előre...
    A 226 g, az nem lehet, mondjuk, 220 gramm, vagy 230 gramm?
    Nem hinném, hogy sokat változtatna, vagy igen?:)

    VálaszTörlés
  5. :D nem kérdezel hülyét, írtam, hogy meglepő számok lesznek...meg nekem digitális mérlegem van, könnyű volt kimérnem. :)
    nem akartam kipróbálni milyen ha kerekítek... ez amolyan piskóta féle tészta, féltem ha nem úgy csinálom, akkor nem sikerül. bár ha belegondolok így sem lett az igazi... :D
    szerintem nyugodtan lehet kerekíteni is. ;)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! :) Csak egy apró kérdés: a receptben egy csésze hány gramm?

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!
    Nem mértem le, de a csésze kb 1,5 decis volt, ha ez segít... :)

    VálaszTörlés
  8. Jó lenne egyszer egy csokizót nyitni. Bár attól tartok 120 kilósan nem lehet könnyű az élet.
    Annyira, de annyira megenném ennek a tortának a felét, izé vagyis egy szeletét.
    Bakker, nincs itthon egy falat csoki se. :(((

    VálaszTörlés
  9. Már én is gondolkodtam rajta. :)
    De az a baj, hogy nem vennék. :(
    Pécsen van egy bolt az Árkádban, és nem láttam benne még vásárlót.

    VálaszTörlés
  10. Niki, pont jártam a hétvégén annak a boltnak a környékén, de tényleg az van, amit írsz. És az én Párom még kitart, inkább a sós felé húz, de azért ha kisül frissen egy kis muffin, vagy egyéb süti, akkor titokban rájár, ezt megfigyeltem :-)

    VálaszTörlés
  11. A csokibolt környékén? És milyen lett? Én még nem láttam.. :D
    Dávid is megeszi a csokijaimat, amit sütéshez veszek. Amikor meg sütnék belőle, kiderül, hogy már nincs is csoki otthon! :D

    VálaszTörlés
  12. helo! bocsi már de had kérdezzem meg hogy mégis az a csésze mekkora legyen mert szerintem az nem mindegy, nem lehetne hogy dkg ban határozd meg? megirnád pontosabban köszi szia!

    VálaszTörlés
  13. szia!
    én fogtam egy 1,5 decis csészét és azzal mértem. végülis mindegy mekkora csészét használsz hiszen egy csésze alapján méred ki az összes hozzávalót. Dkg-ban sajna nem tudom megmondani, én is Édesem blogján találtam ezt a receptet, és ott így volt megadva minden.
    Remlélem tudtam valamennyit segíteni... :)

    VálaszTörlés
  14. Szia Niki!

    Csak szeretnék gratulálni a munkáidhoz! nagyon tetszenek a fotóid és a receptek. A nagymamámnak most lesz a szülinapja, úgy hogy kipróbálom ezt a guszta csoki tortát. :)

    Puszi: Dominika (valami rokonféle, Budapestről :D)

    U.i.: Üdvözlöm a Méhn családot!

    VálaszTörlés
  15. Nahát, szerbusz Nagylány! :))

    Jesszusom, de régen találkoztunk!! Kéne már egy össznépi családi esemény! :)
    Én mamám is 70 lesz jövő héten. :) De Ő nem csinál banzájt... :(
    Köszönöm, hogy benéztél, aranyos vagy!! :))

    Puszi Neked és a Pesti famíliának is! ;)

    Ja, a csokitorta finom, de bánj úgy vele mintha piskóta lenne, én elcsesztem és ilyen lapos lett... :) Puszpusz!

    VálaszTörlés
  16. Tényleg jó lenne már egy asztalon táncolós hepaj, de az az érzésem, hogy a legközelebbi az már valakinek az esküvőjén lesz. Végülis a Pektor-fiúk már jócskán abban a korban vannak. :)

    Köszönöm a tanácsot, egyébként elég valószínű, hogy elbénázom elsőre (valahogy a sütés-főzés nálam nem jön olyan ösztönösen), de majd énekelek a tésztának egy dalt, az biztos beválik. ;)

    Puszi, Domi

    VálaszTörlés
  17. Kipróbáltam a receptet, az én piskótám is ugyanúgy összeesett. El is szomorodtam kicsit tőle.
    Viszont isteni finom!

    VálaszTörlés
  18. Szerintem en tul vagyok a 30. elkeszitett tortan :)
    Karacsonyi ajandeknak is keszitettem, akkora a sikere. Biztosak vagytok abban hogy ennek meg kell nonie? Az enyem sose nott meg es soha nem ment ossze :) Akkor maradt mindig mint amikor beraktam a sutobe. Nagyon koszonom a receptet!

    VálaszTörlés
  19. vki mondja meg nekem ,hogy mennyi 1 csésze grammba átszámítva? :) ezer köszönet :)

    VálaszTörlés
  20. Csokoládéimádó2011. szeptember 7. 14:49

    Sziasztok!

    Szerintetek lefordították valaha magyarra Julia Child bármely könyvét?
    Csak mert kerestem, de nem találtam semmit.

    Bocs, a torta tényleg szép lett biztosan ki fogom próbálni. Tényleg könnyen szállítható? Nem lesz folyós gyorsan a krém?

    VálaszTörlés
  21. Szia! Ki szeretném próbálnina receptet. De nem találok őrölt mandulát ! Mandulaliszt is jó bele? Vagy az más őrlésű?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...