2010. február 4., csütörtök

Sült banán kókuszos karramellel

Ma a trópusokon jártam. :) Irigyeltek, mi? Nem kell, csak álmaimban jártam ott. Most már nagyon elegem van a latyakból és a szürkeségből. Így fogtam magam és idevarázsoltam a nyarat a konyhánkba! Kókusz, banán, rum... igazi fűszoknyás, tengerpartos ízek. ;)
A kókusztejet Pécsen a Herbaházban vettem, ez egy bio élelmiszereket és vitaminokat árusító cég. A kókusztej egyáltalán nem drága, azt hittem rá megy a gatyám is, de olcsóbb volt mint egy doboz főzőtejszín! Szóval csak bátran.
Kókuszt vettem a Sparban, igaz ehhez nem kellett, de annyira megkívántam, hogy muszáj volt.
Ez az édesség nagyon könnyen elkészíthető, és isteni finom. Nem émelygős, hanem kellemesen édes. Forrón az igazi, vaníliafagyival, de most fáj a torkom, így lemondtam róla.
Receptet a nlcafe.hu oldalon találtam.

Hozzávalók: kb. 50 g barna cukor, 15 g vaj, 2 db egész banán, 2 cl rum, 4 cl kókusztej, 1 púpozott evőkanál szeletelt mandula

1. A barna cukrot olvaszd fel egy serpenyőben közepes hőfokon, és kezdd el karamellizálni. Amikor teljesen megolvasztottad a cukrot, és elkezdett sötétedni, tedd bele a vajat, amellyel fellazítod a sűrű karamellt. Keverd simára.
2. Ezután beleteheted a félbevágott banánt, anélkül, hogy összerántaná a cukrot. Forgasd bele őket a karamellbe. Szórj rá nyers, szeletelt mandulát, ezzel is forgasd át a banánokat.
3. Most a flambírozás következik. Vigyázz, a flambírozás fokozottan tűzveszélyes munkafolyamat! Ha nincs benne gyakorlatod, nem árt egy-két szabályt betartani.
A rumot mérd ki egy pohárba vagy kancsóba, és abból öntsd a serpenyőbe, ne az üvegből. Gyermeket, háziállatot terelj el a közelből, végül ne hajolj a serpenyő fölé! Ha előkészültél, öntsd rá a rumot, és gyújtsd be öngyújtóval, ha magától nem gyullad be.
4. Ezután öntsd le az egészet kevés kókusztejjel, keverd el a cukorsziruppal, hogy az még sűrű öntet állagú legyen. Azonnal, forrón, frissen tálald! Jelentősen fokozható az ízélmény, ha tálaláskor egy gombóc vaníliafagylaltot teszel a banánok mellé.


9 megjegyzés:

  1. hú :)
    nagyon durva :)
    nyállal tele a szám :)
    és jajj de jó vibráló fotók ezek! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szep fotok Niki!! hu de fincsi lehet, nekem is csorog a nyalam :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szép, és milyen finom lehet! Imádom a kókuszt, a kókuszos dolgokat, asszem ezt már ezerszer elmondtam :) de ez van :))

    VálaszTörlés
  4. Örülök,hogy tetszik Nektek! :)
    Kellenek a vidám színek ebbe a szürkeségbe! ;)

    VálaszTörlés
  5. Nikiii, iszonyat jók a képek!!! meg hogy még kókusz is... klassz!!

    VálaszTörlés
  6. Óóó, a kókusz nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen, aranyosak vagytok! :)
    A kókusz isteni volt önmagában, már nagyon régen ettem! Jövő héten veszek is még párat! :D

    VálaszTörlés
  8. Hát csak ideértem...
    Tegnap már voltam a Flickr-ödön (Ödön :)) és láttam a kókuszszürcsölős képet, az nagyon bitang. :D
    A barnacukros kép tetszik a legjobban.
    Annyira egyszerű, de nagyszerű!

    VálaszTörlés
  9. Üdvözöllek! :)
    Azt a kókuszos fotót én is szeretem, örülök, hogy neked is tetszik! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...