2010. március 25., csütörtök

Hol késik, Monsigneur Macaron?

Azt hiszen én vagyok a világon az egyetlen, aki nem tud macaront sütni.
Tegye fel a kezét az, akinek eddig minden próbálkozása kudarcba fulladt! (persze csak az én tappancsom himbilimbizik a magasban...)
Nos, ma visszavágót hirdettem ki, ugyanis kb egy hónapja csúfos vereséget szenvedtem a konyhámban. Felmerült bennem sok kérdés: sütő oké? mandula oké? kávégranulátum oké?
Ma Megpróbáltam mindezt kilőni: anyukáméknál sütöttem, mandulát extra sokági szabdaltam a Braun botmixerrel, és nem használtam kávégranulátumot. Egyszerű, sima macaronnak indult. No de amikor megláttam a pulton a málnaszörpöt... győzött felettem a kíváncsiság, gondoltam, biztos olyan mintha ételfestéket használnék... hát nem olyan. Ott gyanút fogtam, amikor a habzsákba töltés után 2 centis plecsniket akartam nyomni, a massza kicsit folyékonyabb volt mint kellett volna (azt se tudom milyennek kell lennie, a neten a lávafolyásszerű elnevezést adták neki, bár ez is elég lávás volt). Na de a kis ujjacskáim segítségével megoldottam a problémát, zárszelepként mindig rácsúsztattam a csőre a mutató ujjamat :}
Oké, szép kis plötyik lettek. Kezdődjék az egy órányi pihi. Kb fél óra múlva ránéztem, és meglepetésemre a kis hülyék felvettek valami amőba alakot, egyáltalán nem terültek szép köröcskékbe. >:( Oké, próbáljuk meg kisütni, ez még nem a világ vége. Na de akkor kaptam meg az igazi valagba rúgást amikor 10 perc múlva rájuk sandítottam. Mintha Pumukli a kis gépfegyverével szarrá lyuggatta volna a macaronokat!!! >:O És így lett Macaron kontra Niki 2-0 az állás. Szóval: fel azokkal a praclikkal és tessék engem megnyugtatni, nem vagyok én akkora Világszégyene. :)
Képeket ne is várjatok, a kis makik a kukában kötöttek ki, szinte még égették a tenyeremet! :D

A következőkre pedig várok válaszokat azoktól, akik már profi macaron gyártók, mert Niki sosem adja fel! :)
-kinek sikerült már házilag darált mandulával macaront sütnie? érdemes mandulalisztet rendelni jó sok postaköltséggel??
-színezéshez az ételfestékből mennyit kell tenni egy adag macaron masszába?
-hogy a fenébe plöttyintsek szép köröket, ha a kis szemét folyik szanaszét mintha vulkánkitörés lenne? :)

Előre is köszönöm mindenkinek! ;P

24 megjegyzés:

  1. Hát engem most elrenttentettél a macarontól :) Én is éppen azon gondolkodtam, hogy életemben először készítek, de ezek után ! :)

    Egyébként a mandulaliszttel kapcsolatban csak annyi, hogy én sose tudom olyan finomra darálni, hogy tényleg liszt legyen. Én veszem inkább.

    VálaszTörlés
  2. Jajajajaj nem szabad nedvességet adni hozzá! Csak por alakú ízesítő, szinező, és az is úgy biztos, ha a porcukorból leveszed a mennyiségét!!
    Nézd meg C&V-nél, ő is megjárta a folyékony festékkel, pedig az olasz massza nem is olyan érzékeny. Így eleve meg sem próbálkoztam ilyennel.
    Én sokáig csináltam házilag darálttal. A kávédarálóban kis adagokkal porcukorral együtt teljesen sima lesz.
    Ételfestéket nem használtam sosem, ami színezőanyag volt (neszkávé, kakakó, matcha azt levettem a porcukorból mennyiségre.
    Ha nem teszel bele folyékony cuccot csak a fehérjét, nem fog szétfolyni.

    VálaszTörlés
  3. :))

    Ő... én a citromos és a csokiganache-os macaronomnál folyékony ételfestéket használtam :O Akkor lehet, hogy csak véletlen volt, hogy sikerültek? :D

    Jaa és mindig itthon darálom a mandulát :))

    Basszus... most majdnem mindenre rácáfoltam, de akkor kezdem azt hinni, hogy a szerencse gyermeke vagyok :D

    Ha olyan az a massza, amilyennek lennie kell, akkor tutira nem folyik szanaszét ;)

    Hétvégén én is újra nekilendülök :] Kurkumás fehércsokiganache-os lesz :]

    VálaszTörlés
  4. Niki, nyugi én hozzá sem merek fogni! De ne add fel, én büszke vagyok mindenkire aki meg meri próbálni. Én annyí írást olvastam ami arról szól milyen bonyi, hogy inkább hagyom az egészet. Bömbölde mellett nem lehet... pont ma olvastam, hogy mennyire sokan csak a főzésre koncentrálnak amikor főznek... hát, sajna nekem ez nem megy : ))A főzés nálam mellékcselekvés, pedig jó lenne ha nem az lenne, de egy egyévesnek magyarázd meg, hogy "anya most macaront gyárt hagyjál kérlek" : )) Igaz, ma sikerült olyan kemény tojásfehérje habot vernem mint még soha!!! Megtelt a fotós és Miki fel akarta venni (videót is tud venni a gép), úgyhogy vernem kellett még letöltötte a videókat. Vicces, olyan lett, hogy elvált az edény oldaláról a hab... : ))), úgyhogy lehet próbálkozhatnék... de nem merek. Talán egyszer bepöccenek és nekirugaszkodom én is a dolognak.

    VálaszTörlés
  5. :),éppen ma küldtem az üzit a fiamnak,hogy véletlenül fusson bele egy 'ázsiaszerű'üzletbe Pécsen,és vegyen nekem mandulalisztet!Még soha nem próbálkoztam vele,de annyi szépet olvasok róluk!Arra gondoltam,hogy húsvétra meglepem magunkat vele.Egyébként nem tud Valaki segíteni,hogy Pécsen hol lehet venni?(csak,hogy konkrét utasítást tudjak adni a gyereknek,hogy merre is fusson:))

    VálaszTörlés
  6. Egy pàr napja hogy ott àll a tojàsfehèrje a macarons-nak
    ( àllitolag 3-4 napig szobahomèrsèkleten kell tartani a togìjàsfehèrjèt) eddig mèg sosem csinàltam macaron-t
    ...majd most meglàtjuk...majd visszajovok ès elmesèlem hogyna sikerult !

    VálaszTörlés
  7. Niki! gyakorlat teszi a mestert! En neki se merek allni.. csak gyonyorkodok bennuk mashol! Majd talan egyszer...de ne add fel, allj neki ujra folyekony nelkul. Begyujtottem mar par oldalt azert tanacsokkal, hatha vmikor nekiallnek :)
    http://whatsforlunchhoney.blogspot.com/2009/09/pistachio-and-lemon-cream-macarons.html#macaronstips

    VálaszTörlés
  8. Niki, tudom, hogy egyszer csak arra ébredünk, hogy a mennyei édesség oldalon ott virít a gyönyörű macaron :))

    VálaszTörlés
  9. Az a recept amivel én szoktam csinálni, viszonylag nagyobb arányban tartalmaz tojásfehérjét. Az nem viseli el a plusz nedvességet. Ha több a cukor vagy a mandula a masszában, akkor kevésbé folyósítja el, kérdés, hogy melyik recept alapján dolgoztál.Egyébként nem használok semmilyen mesterséges színezéket, a rózsaszín macaornhoz tökéletes a céklapor. Ázsiában pl. kapható.

    VálaszTörlés
  10. "Mintha Pumukli a kis gépfegyverével szarrá lyuggatta volna a macaronokat!!!"

    :DDDDDDDD
    Kit érdekel a macaron, mikor bepisilek úgy röhögök most.

    VálaszTörlés
  11. Tyű mennyien írtatok! :))

    Nnna, folyékony adalék kilőve, most az alapra koncentrálok, ha az sikerül utánna csak tudok szívárványszínűt is sütni! :D

    szazala, én is pécsi vagyok, ha a fiad talált valahol, írd meg léci hogy hol! ;))

    Anikó, kíváncsian várom! :)) Én is félreteszek egy újabb adag fehérjét, had szóljon! :D

    Reni, Te vagy nagyon ügyes vagy és ránézel a tojásokra és macaron lesz belőlük vagy beleléptél egy naaaagy kutyagumiba és minden egycsapásra sikerül! :D

    Édes és Keserű, nem akartalak elrettenteni! :)
    A blogodat nézve Neked ez csettintésre sikerül! Nagyon szép ételfotóid vannak, komolyan, le a kalappal! :O

    Raindrop, nem tudom hogy jutott Pumukli eszembe, de egyszer csak ott volt a monitoron. :DD

    VálaszTörlés
  12. Nálam 2-2,5 az állás! Egyelőre vesztésre állok, de én sem adom fel!!!

    VálaszTörlés
  13. Köszi Niki!
    Egy fotóstól ez nekem nagy bók :)
    Ez lett a hobbim, imádom!

    Off: én is Pécsen laktam 5 évig, ott jártam egyetemre. Csudajó emlékek fűznek oda, meg jópár barát :)

    VálaszTörlés
  14. Én is roppant jól szórakoztam ezen az íráson. :D
    Én is fel teszem a kezem, bár az igazság az, hogy én még neki sem mertem kezdeni, mert úgy tűnik nagyon szeszélyes kis sütike ez... :))))

    VálaszTörlés
  15. Niki!
    Nekem fogalmam sem volt róla, hogy mi is az a macaron, de miután kiröhögtem magam az íráson, rákerestem. Ezt nekem is ki kell próbálnom! Valami gyönyörűséges! Abban biztos vagyok, hogy nem adod fel és rövöd időn belül itt lesznek a szééép képeid a szééép sütikről! :)

    VálaszTörlés
  16. Millie, neked gyönyörűek a macaronjaid! Ha én itt tartanék... :)

    Édes és Keserű, nálam Te sokkal szebb fotókat csinálsz! :) Csak néztem nagyokat! És micsoda kiegészítőid vannak... mindig ilyesmiket keresgélek, de már rájöttem, csak külföldön kaphatni ilyen szépségeket. :)
    Pécs most eléggé le van lakva, a felújítások miatt kész dili. :(

    Ildinyó, ennek örülök! :)) Én addig próbálkozom, amíg nem sikerül! :D tessék nekiállni! ;)

    Szilvi, kb fél éve tudom én is mi az, amikor kitört a macaron láz. :D Beleszerettem... :))

    VálaszTörlés
  17. Kiegészítőkért pl. ajánlom a Butlers-t, az otthon is van. Nem mondom, hogy hűde olcsó, de 1-2 tányér és stb elég a képekhez. Bár nehéz megállni, hogy ne vegyél meg mindent :)AZtán meg a vatera is sok mindenre jó! De vettem már jópofa dolgokat eldugott szoci üzletben is :)

    Nekem van egy kedvenc képem tőled. Az amin úgy nézel ki, mint egy balett táncos :) fekete fehér, és csak pici fény vetül rád! Na az pl. zseniális!!!

    VálaszTörlés
  18. Pont ma nézelődtem a Butlers oldalán! :)
    De csak szufflé formát találtam meg tényleg pár tányért. Talán személyesen kéne elmennem, lehet a webre nem raknak fel mindent.. ?
    Én spec a tortatálra gondoltam, az otthon magazinban szoktam látni gyönyörű porcelán tartókat.

    Azt a képet viccesen csináltam. :)) A gép állványon volt, időzítőre volt állítva. Minden egyes képnél felugrottam és lenyomtam az exponáló gombot, vissza a helyemre, aztán katt és megint. :) A végére leizzadtam, másnap meg izomlázam volt. :D

    VálaszTörlés
  19. Hát a tortatál itteni szerzemény :( , 20 CHF-ért vettem.
    Én a héten voltam a Butlers-ben itt, és vannak most nagyon jópofa dolgaik. Ha Bp-en jársz valamiért akkor ugrj be. Vagy tudod hol láttam még jó dolgokat, most jut eszembe. A MAX cityben a Nosztalgia boltban. Na ott is tudnál válogatni.

    Jó kis testgyakorlat :) Természetes fénynél csináltad a képet?

    VálaszTörlés
  20. Óóó, majd április végén megyek fel, majd benézek mind2 helyre! :) Köszi! :))

    Egyetlen darab asztali lámpával világítottam a vaksötét szobában. :) Azóta sem jutottam el odáig hogy csináljak egy új sorozatot. :(
    Ami késik nem múlik. ;)

    VálaszTörlés
  21. Ha valaki, Ő biztosan tud macaron-t sütni :))

    http://www.davidlebovitz.com/archives/2005/10/french_chocolat.html

    VálaszTörlés
  22. Igen, ismerem. :) Épp ezaz, mindenki tud, csak én nem! :DD

    VálaszTörlés
  23. Jelentem, ma nálam járt Pumukli és itt is szétlyuggatta az első próbálkozás makikat :(

    VálaszTörlés
  24. Ez a Pumukli nem bír magával. :DD
    Én jövő héten készülök a hatodik (!!) próbálkozásomra. :D
    Ha sikerült, írd meg, had szégyenkezzek! ;D
    Nekem sosem fog... :))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...