2010. május 27., csütörtök

Rebarbara-eperlekvár

Sziasztok! Kemény egy hónap telt el az utolsó sütis bejegyzésem óta... :(
sajnos ez a nyár ilyen lesz, de igyekszem nem elhanyagolni a blogot. ;)
Most egy nagyon finom receptet hoztam Nektek, már 2 hónapja meg akartam csinálni. Sajnos eddig nem jutottam rebarbarához, de most végre kaptam! :) Ezt is úgy rendeltem a piacon egy nénitől, mert senki nem árul Pécsett rebarbarát. Teszveszen sikerült töveket vennem, de azok idén még nem hoznak nagy termést.

A szára szerint három fajta rebarbarát különböztetünk meg:
- zöld szárú, zöld húsú: íze fanyar, nagyon savanyú
- piros szárú, zöld húsú: savanykás, enyhén kesernyés
- piros szárú, piros húsú (eperrebarbara): lágyan édeskés

Nekem zöldet sikerült beszereznem, de már leleveleztem egy kedves bácsival Teszveszen, hogy szerez nekem eperrebarbarát. :)
Ez a lekvár isteni finom, mindenkinek ajánlom! A receptet még a márciusi Otthon magazinban találtam, megannyi más rebarbarás recept mellett, amiket szintén végig szeretnék sütni. :)
A rebarbarák mellé vettem gyönyörű, mézédes epreket. Magában olyan volt, mintha mézbe mártogattam volna. :)

Hozzávalók 6 üveg lekvárhoz: 1 kg eper, 1 kg rebarbara, 1 kg befőző cukor, 20 dkg reszelt friss gyömbér, 1 ek citromsav


1.
A rebarbarát megmossuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk. Az epreket szintén megmossuk, felkockázzuk. 30 percig főzzük lassú tűzön lefedve.
2. A fedőt vegyük le, tegyük még kisebbre a lángot, majd keverjük bele a gyömbért, cukrot és a citromsavat (azért kell bele, hogy a gyümölcs megtartsa a szép piros színét) és főzzük további 15 percig.
3. Forrón üvegekbe merjük, majd fejjel lefelé felrakjuk a polcra. :)
Másnap fogyasztható finom friss barna kenyérrel. Hmmm.... :))

18 megjegyzés:

  1. Húú!! Ez nagyon jól hangzik!! És gyönyörűek a képek!!
    Még én sem jutottam rebarbarához..
    Azt lehet tudni, h hol találom meg ezt a kedves bácsit a teszveszen?
    ui: ugyanilyen kanalaim vannak.. :)

    Üdv, Karamella

    VálaszTörlés
  2. Óóó, nagyon finomnak tűnik a lekvár. :o) A fotók is csodaszépek, mint mindig.
    Rebarbarához sajnos én sem jutok, pedig Bp-en keresem, csak épp rossz helyen, mert a piacon mikor körbekérdeztem, úgy néztek rám, mintha ufó lennék. Itt is úri-huncutságnak számít a rebarbara :o( (a zöld spárgával egyetemben...)

    VálaszTörlés
  3. Hurrá, Niki visszatért :)
    És megint milyen szép képek.... :)

    VálaszTörlés
  4. Basszus az a szívecske kenyér :DDDD vááá nagyon jó ötlet, azonnal tegyed fel stocka, vinni fogják.
    Nagyon jók lettek a képek.
    Gyerek koromban nekünk volt rebarbara a kertünkben és a nagymamám mindig kompótot csinált belőle a smarni :D mellé, és mivel a smarnit utáltam így a rebarbara se került be a kedvencek közé, de ezt a receptet ki fogom próbálni, mert nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  5. huha, ez szuper, nagyon jo lehet. nem lehetne egy-ket uveggel teleportalni?
    gratulalok.
    ha kapok hozzavalot kiprobalom :-)))).

    VálaszTörlés
  6. Imádom a rebarbarát, meg az epret is. Épp a múlt héten kaptam Chriesi-től, egy üveg rebarbara lekvárt, igaz ő almával párosította.

    VálaszTörlés
  7. Szép képek! A rebarbarával nekem is ez a gondom, ...nem igazán tudom beszerezni :(

    VálaszTörlés
  8. Huuu, nagyon finomnak tunik! Nepszerusitem az anyukamnal :-)Kosziiii!

    VálaszTörlés
  9. Hmmm...ezt ki fogom próbálni. :) A papámnak a kertjében van egy csomó rebarbara, nyáron csinált a tesóm egy rebarbarás sütit vaníliás öntettel. Nagyon fini volt. :)

    VálaszTörlés
  10. Nyami :)
    A friss eper a kertben, a rebarbara meg a bővebb család másik kertjében :) Jó párosításnak tűnik ez a lekvár :)
    Köszönöm az ötletet! Remélem lesz alkalmam kipróbálni.
    A képek pedig szuperek!

    VálaszTörlés
  11. Karamella!
    Itt az emilcíme: ujvarig74@citromail.hu :)
    Remélem sikerül! ;)

    Kata, pedig azt mondják, Budapesten van... :(
    De nyugi, Pécsen is néztek rám páran úgy... :D
    Egy néni lehülyézett, hogy a rebarbara Szeptemberben nyílik!!! :DDD

    Kriszti, csak félig! ;D

    Erika, köszi! :)
    Sajna nincs időm stockolni... <:(
    Majd szeptembertől....

    Réka, dobom, nyiss egy ablakot! ;D

    Vera, almával még nem is hallottam... :O
    Biztos fini! :)

    csibe, ugorj fel Teszveszre! :D

    Csirli, imádni fogod!! :))

    MÁK, Te is! :)
    Ez a süti jól hangzik... :) Ha lesz új adagom, van egy rakás receptem. Elméletileg holnap kapok egy csomót egy barátnőmtől. :)
    Mikre nem jó a fészbúk... :DD

    Timtom, csak ajánlani tudom! :)
    A céklapor azóta is vár ám rám... :(
    De ami késik, nem múlik! ;))

    VálaszTörlés
  12. Ugye nem kell megint egy hónapot várni ?:)

    VálaszTörlés
  13. :DD
    Nem nem, ma kapok rebarbarát egy barátnőmtől. :))
    Múlt héten olvasta a bejegyzésem a fészbúkon és írta hogy tele van a kertjük rebarbarával... :DD
    Úgyhogy hétvégén sütök!!! :))

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jó kis lekvár, kár, hogy az eprünk alig akar érni :( nem csodálom, esőben nehéz is... De elteszem a recit, hátha behozza majd a lemaradást :)

    VálaszTörlés
  15. Szia Niki!

    A hozzávalóknál írod a gyömbért, receptben viszont sehol. Mikor kell beletenni?

    VálaszTörlés
  16. Szia!

    Óhh, ez lemaradt. :)
    Amikor a cukrot, citromsavat kell beletenni.

    Mindjárt javítom is. :)
    Köszii! :))

    VálaszTörlés
  17. Úgyl átom rebarbaratermesztésbe kell fognom :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...