2009. április 26., vasárnap

Gyümölcskosárkák


Tegnap előtt meglátogatott minket barátném a férjecskéjével, és szülinapomra egy nagyon kedves ajándékot kaptam tőlük, ezeket a gyümölcskosárka formákat. Mivel vacsorával vártam őket tegnap, mindjárt ki is próbáltam az új szerzeményeimet, gyümölcskosárkákat csináltam desszertnek. Igazán finomra sikerültek, egy-két darab maradt csak meg. :)


Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 ek tejföl
A krémhez: 4 dl tej, 1 dl málnaszörp, 1 csomag vaníliás pudingpor
A tetejére: 0,5 kg vegyes erdei gyümölcs, 1 csomag tortazselépor, 1-1 ek cukor és citromlé



1.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a cukorral, a tojássárgájákkal és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe, amíg a kosárkaformákat kivajazzuk, és liszttel behintjük. A tésztát nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, szúrjunk ki akkora korongokat belőle, amelyekkel kényelmesen kibélelhetjük a kosárkákat. A szélüket kenjük meg tojásfehérjével, sorakoztassuk sütőlemezre és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt süssük szép világosra. A formákból kiborítva hagyjuk kihűlni.
2. A tejet forraljuk fel, majd a málnaszörppel elkevert pudingport vékony sugárban csorgassuk bele. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük sűrűre. Ha langyosra hűlt, töltsük meg vele a tésztakosárkákat.
3. A tetejére halmozzuk a gyümölcsöket. A zseléport a cukorral és citromlével ízesítve készítsük el az utasítás szerint, és kenőtollal "fényezzük ki" a kosárkákat.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztak lettek a gyumolcskosaraid!En imadom kesziteni es enni is .SZerintem egy nagyon fincsi suti.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! :) Ízlett is mindenkinek! :))

    VálaszTörlés
  3. Jó, hogy emlkézetetsz! lassan én is elöszedem öket!
    Szépek és guszták lettek a tieid! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek!
    Könnyen kijött a formából? Én múltkor sósat sütöttem ilyenben és sütőpapíroztam....

    VálaszTörlés
  5. Mian, köszi, mindenképpen érdemes csinálni, isteni finom! :)

    Trinity, nagyon könnyen kipottyantak a formából, kivajaztam, kiliszteztem, nem is kellett erőlködnöm. :)

    VálaszTörlés
  6. Oooh... your blog is so yummy!!!!! I don't speak or understand Hungarian... but love to look at all the sweet photos!!

    Yes, I love cupcakes!! :)

    Greetings,
    Saskia

    VálaszTörlés
  7. Hi! :) Thanks for visiting my blog! :))
    I'm so happy that you like them!

    Have a nice day! :)
    Niki

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek a kosárkák :) Pont a hétvégén szereztem be 16 db kis kosárkát a pécsi vásárban :) Az lenne a kérdésem, hogy ezt vakon kell sütni, vagy lehet anélkül is? Illetve hogy ha sok lett a tészta, akkor szerinted lefagyasztható?

    Köszi:)
    Sarolta

    VálaszTörlés
  9. Én vakon sütöttem, és a maradékot le is fagyasztottam. :)

    VálaszTörlés
  10. Valentin napra a szeretteimnek és Anyukám szülinapjára készítettem el ezt a sütikét, és nagy sikert aratott. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  11. Örülök, hogy jól sikerült! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...