2009. november 11., szerda

Csokoládés croissant

Már harmadik napja tengetem itthon a napjaimat a betegség miatt, baromira unatkoztam. Máig. :) Egyik nap Raindrop oldalán láttam, hogy Croissant-t sütött, és nagyon megkívántam. A recept Limarától származik, kétfélét találtam nála. Én a nehezebbik verziót választottam, mert most volt rá időm. :) Én sajt helyett nutellával töltöttem meg, én édesszájú vagyok. :) Nem csalódtam, isteni finom lett!

Hozzávalók a vajas részhez: 20 dkg vaj, 8 dkg liszt
A tésztához: 1,5 dl hideg víz, 1 dl hideg tej, 3 ek cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 1 csomag élesztő, 50 dkg liszt
Tölteléknek jöhet bármi: nutella, csokoládé, lekvár, sajt

1. A vajas tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd a mélyhűtőbe teszem pár percre.
2. A tészta minden hozzávalójának hidegnek kell lennie, a dagasztás alatt se melegedjen fel a tészta! Mikor kész, téglalapra igazítom. A vajas tésztát kiveszem a mélyhűtőből, azt a közepére lapogatom, és becsomagolom a tésztával. Rövidebb oldalával magam elé fektetem, majd a sodrófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a hajtogatás.
3. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom.
4. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem.
5. Fél cm vastagra nyújtom, háromszögekre darabolom, a szélesebb felére kikanalazok egy kis nutellát. Egy-másfél óra kelesztés után, tojással lekenve mehetnek a 200 fokos sütőbe kb 20-25 percre.

Forró kávéval vagy kakaóval reggelire isteni finom! :)

11 megjegyzés:

  1. Óó, micsoda nosztalgia! Régebben (jó régen..) anyukám készített ilyet vasárnaponként, hogy másnap legyen mit reggeliznünk az iskolában. Persze mindenki cserélni akart velünk.. :)

    Kösz, hogy emlékeztettél rá mennyire szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet!

    Kérni lehet receptet?
    Egy jó kis túrótorta receptje érdekelne!
    Robi

    VálaszTörlés
  3. ú nekem is van egy nagyon jó croissant receptem, de az nem a blogomon fog szerepelni... :) még nyáron sütöttem... egész délutános elfoglaltság volt :)

    VálaszTörlés
  4. Najó, én tökre nem szólok hozzád.

    :DDD Fú, csoki, csoki, kakaó, kroi... A legjobb dolgok.
    Holnap sütnöm kell!

    VálaszTörlés
  5. hu nekem ehhez kepek is kellenenek a lepesekrol elsore elolvasva nem jott at :( majd egyszer kiprobalom ha nagyon-nagyon sok idom lesz :o)))

    VálaszTörlés
  6. remélem Niki, hogy a csodás kifliktöl meg is gyógyultál! :)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!! :))

    Puszedli, örülök, hogy ilyen emlékeket ébresztettem benned!! :) Olyna jó emlékek az ilyenek, amik csak egy kép hatására felbukkannak... én is imádom! :))

    Robi, az volt! ;)
    A sárgabarack címszó alatt találsz egy túrótorta receptet, az nagyon finom!! Sárgabarack helyett bármilyen gyümölccsel, de még gyümölcs nélkül is finom! Én minden húsvétkor ezt csinálom... :) A képen azért ilyen plötyi, mert nem vagyok jóban a zselatinnal, nekem sose sikerül eltalálnom... :D

    Reni, ez sem fél óra volt... ;)

    Raindrop, ez azért van, mert nálad mindig lázba jövök... :) Mindig olyan guszta sütiket teszel fel, hogy folyik a nyálam!! :P

    Delish, Limaránál vannak fázis képek! ;)

    Ancsi, jobban vagyok, köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  8. Jajjj, de jól néz ki! Recept mentve!

    VálaszTörlés
  9. :)) Köszönöm! Mindenképpen csináld meg, nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  10. Most eszembe jutott, hogy valamelyik TvPaprika magazinban volt házi nutella recept amit már régen szerettem volna megcsinálni de mindig elfelejtődött, de így evvel a croissanttal meg fogom csinálni. Köszönöm a receptet!

    Egyébként ma találtam rá a blogodra nagyon tetszik, és a fotók etetik magukat! hihi^.^

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...