2010. március 29., hétfő

Majdnem macaron - félsiker! :)

És igen!!! Éljen, taps-taps, ugribugri!! :)) Sikerült majdnem macaront sütnöm! :D Annyi a baj velük, hogy talpuk nincs, de a sok oldalon talált leírásoknak megfelel az íze-állaga: kívül roppan, belül ragad... hmmm, ez ennyire finom?? Már korábban neki kellett volna állnom ennek. :)
Az alapreceptet Reninél találtam, aki már nagyon benne van a sűrűjében a macaron sütésnek. :) Vele diskuráltam tegnap, mi lehetett ezúttal a probléma. Hát kérem szépen az, hogy a darálóm nem darálja egészen finomra a mandulát, így két lehetőségem van: Budapestről hozatok mandulalisztet a barátnőmmel (Pécsen egyetlen egy bioboltban nem hallottak róla hogy létezne ilyen) vagy veszek egy kávédarálót. Egyenlőre az előbbi megoldást választom, így szerdára meg is kapom elvileg a cuccost :) és akkor Húsvétra lesznek szép színes makijaim. :) Majd a nyuszitól vagy szülinapomra kérek egy kávédarálót. :D Eredetileg csokiganache-sal szerettem volna tölteni, de győzött a gyümölcs éhségem és vettem (igaz fagyasztott) erdei gyümölcsöt és mascarponét. Így lettek ismét rózsaszín képeim, bár engem nem zavar, most úgyis rózsaszín ködben lebegek... ;)


Hozzávalók: 55 g tojásfehérje (2 db kisebb tojgli), 70 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor
Töltelék: 125 g mascarpone (még ebből is marad bőven én elraktam a következő adagra), két marék erdei gyümölcs, 2 csomag vaníliás cukor

1. A tojásfehérjét 2-3 napig lefedve szobahőmérsékleten tárolom. (konyhapulton a sarokban)
Ha eljött az idő :) felverem a fehérjéket. Mikor már kezd összeállni, hozzáöntöm a kristálycukrot és keményebbre verem (a habverő lágy csúcsokat hagy benne).
2. Az átszitált mandulalisztes porcukrot hablapát segítségével a habhoz keverem, finoman de határozottan. Az esetleges levegőbubikat ki kell belőle keverni.
3. Két tepsire szabott sütőpapírra egy 50 forintos segítségével köröket rajzolok 3-4 cm távolságra egymástól. Mindkét papírra rakok egy-egy tiszta papírt, hogy a grafit ne fogja meg a makikat. A masszát habzsákba töltöm és sima kör lyukú csővel merőlegesen a sütőpapírra nyomom, annyit, hogy a körök széléig kiterüljön (még úgyis terül pár millimétert). Egy órára békén hagyom, ezalatt kicsit megszilárdulnak.
4. 175 fokra előmelegített sütőbe tolom az első tepsit 4-5 percre, amíg (elvileg) a macaronoknak megjelennek a talpaik, ekkor 2-3 percre résnyire kinyitom a sütőt, a hőfokot visszaveszem 130 fokra és így sütöm még 10 percig őket. Így járok el a második tepsivel is.
5. A macaronokat kiszedem, félreteszem hűlni. A krémhez a gyümiket leturmixolom a mascarponéval, hozzákeverek 2 csomag vaníliás cukrot és kiskanál vagy habzsák segítségével megtöltöm a macaronokat. (2 felet összeragasztok a krémmel).
Nekem kicsit hígabb lett a töltelék, Reninél láttam hogy tett hozzá zselatinport (én marha nem vettem) így talán masszívabb lesz.
Lezárt dobozban 24 órára hűtőbe teszem a makikat.

14 megjegyzés:

  1. majd meglesznek azok a talpak :] engem sem zavar ez a rózsaszín színvilág. szeretem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a képeid, szeretek nálad nézegetni, minden képed nagyon vidám, és a receptek is szuperek :))

    VálaszTörlés
  3. Ezt is masnira kötötted? :))) Csúcs!
    Úgy látom nagyon ugribugri, virágot szedegető, álmodozó kislány lettél az utóbbi időben.
    Csuda jópofák!
    Meg lesznek azok a talpak is.

    VálaszTörlés
  4. Jajj, mire jövök vissza! :) Gyönyörűek, gratulálok! Ügyes vagy nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Niki,
    Ma csakazért is megpróbáltam macaront sütni, és semmi! az egész tepsim elfolyt :) Úgyhogy a tiéd szuper, mint szuper.. csúcs! Visszavonom a 95%-os macaront, ez az enyémhez képest tökéletes!

    VálaszTörlés
  6. : )) nagyon szépek! Gratulálok! Látod, megy ez! Ma voltan Pesten a Vásárcsarnokban az Ászai boltban... vettem mandulalisztet. Nem mintha a közeljövőben hozzáfognék, de ki tudja... ne ez legyen az akadály : ) Mindenesetre jó drága volt ;o
    Vajas töltekék is mehet bele?

    VálaszTörlés
  7. Majd emailt ís írok.... csak most kicsit túl vagyok terhelve!

    VálaszTörlés
  8. Hú de szépek, ügyes vagy! a fotók is és a macaronok is.

    VálaszTörlés
  9. szepek lettek! :)) csudavidamak, nagyon megkostolnam...

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm mindenkinek, aranyosak vagytok!!! :))
    Csütörtökre talán talpon érkeznek... ;D

    Raindrop, igen, eléggé rám szállt a köd... :DD

    Édes és Keserű, legközelebb tutira sikerül! És akkor majd megyek nyálatcsorgatni... :D

    Kriszti, mennyiért vetted? Az Ázsiában 500 valamennyibe kerül 150 gramm, az nem olyan vészes. Valahol láttam (persze neten) 2000 forintért is, de az valami spéci. :)
    Vajas is mehet bele, én sós karamellkrémet szeretnék csinálni, azt vajjal fogom kikeverni szerintem...

    VálaszTörlés
  11. 1100 valamennyi volt 300 gr. az akkor ezek szerint jó ár, én sokkaltam ; )

    VálaszTörlés
  12. hosszú távon biztosan kifizetődőbb egy kávédaráló :) nekem most nem futja arra így marad a készen vett liszt.
    bár szomszédba még nem mentem át megkérdezni van e nekik daráló és hogy kölcsön adják e... :D

    VálaszTörlés
  13. Ugye mondtam én :) Pár napig távol a géptől, és mire jövök vissza! Nagyon szépek lettek, imádom a színeidet!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...