2009. november 28., szombat

Rumos marcipános szaloncukor kandírozott narancshéjjal- VKF!

Már a hét közepén elkészültem vele, de egyszerűen sosem voltam itthon nappal, hogy le is fotózzam. Most végre délelőtt neki is láthattam, közben le csúszott pár darab... :) Szigorúan meg van tiltva, hogy pár nap alatt elfogyjon, a fára szerettem volna, de ez nálunk nem így megy... először is kell vinni apunak, aki édesszájúbb még nálam is! :) Aztán a barátnőmnek, akinek viszem a babás képeket jövő héten (2.-án lesz a nevenapja ráadásul!!). Közben Dávid is rájár, én sem tudom türtőztetni magam, szóval erről ennyit!! :D Na meg úgyis lesz egy esemény (ami még titok!) amire úgyis kell csinálnom még egy adagot. ;) De erről majd később ejtenék szót, addig még záporoznak a receptek, fotók!! :))

Hozzávalók: 20 dkg hántolt mandula (én a Sparban veszem a szeleteltet, ez a legolcsóbb), 15 dkg porcukor, kandírozott narancshéj (recept itt), egy kupica rum, 20 dkg étcsokoládé (én Tibi 60%-os csokit használok)

1. A mandulát porrá őröljük, majd hozzákeverjük a porcukrot. Egy kupica rumot adok hozzá (nem aromát!!), és éppen csak annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Nagyon keveset kell adni és lassan kell adagolni!
2. Miközben kézzel keverem, mehet bele a kandírozott narancshéj. A recept, amit feljebb megadtam, egész narancskarikákra szól, de úgyis jó, ha csak a héját kandírozzuk. Az eljárás ugyanaz.
3. Kézzel megformázzuk őket, majd egy sütőpapírra felsorakoztatjuk a majdnem kész cukrokat.
4. Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és villa segítségével egyenként megmártjuk benne a cukrokat. Visszatesszük a sütőpapírra, és megvárjuk míg megszárad. Van aki hűtőbe teszi, én nem szoktam, mart így megfehéredik a csokoládé.
5. Mikor megdermedt, szép csomagolópapírba csomagoljuk őket. Ajándéknak tökéletes, én biztosan készítek a szüleimnek egy adagot.

17 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kép, és a legnagyobb vicc, hogy ott vagy piros pólóban a gömbben! :)
    Ezek a kedvenc karácsonyi színeim.
    Sötétbordó, szinte barnás, barna, vaj és ezüst.

    VálaszTörlés
  2. És hogy észrevetted.... :DD
    Igen, ott virítok! :))
    Nekem is ezek a kedvenc karis színeim, az Adventi koszorúnkat is ilyen színekből raktam össze! :)

    VálaszTörlés
  3. én sem maradok le színszeretetben :) barna/bronz/arany/óarany... nagyjából a karácsonyfa díszeink is ilyenek :) az adventi koszorúnk barna/pisztáciazöld :) télleg... még le sem fotóztam :)

    VálaszTörlés
  4. Én holnap fogom feltenni, mivel holnap kell meggyújtani az első gyertyát... :)

    VálaszTörlés
  5. Jajjj, miért teszed ezt?! Erre vártam már amióta említetted, hogy készítesz. Tényleg nagyon szép lett, de a látványtól most még jobban fáj a szívem, hogy nem haraphatok bele.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet, ezt én is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  7. eszméletlen. és milyen finom lehet!:) ha esetleg holnap a mozi felé visz az utat, ott leszek, rendelnék pár darabot:D

    VálaszTörlés
  8. Puszedli, szívesen küldök neked postán... ;))

    Veste, mindenképpen! :))

    Starfokker, naaagyon finom! :)
    Melyik mozi? Cinema City? A New Moont voltam megnézni, nem tudom mikor járok arra felé legközelebb... De ha megyek akkor viszek! ;))

    VálaszTörlés
  9. Niki, szépséges. Egy-két szemet "elcsentem" (pirulósgyorsanpislogósszmájli)

    VálaszTörlés
  10. Oké, szavadon foglak! Engedek a kísértésnek.. =)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszta!!!!! És tényleg ott vagy:)))

    VálaszTörlés
  12. Talán akadékoskodónak tűnhet a kérdés, de én is szeretek adni a részletekre: Niki, Te milyen csomagolópapírt ajánlasz a csomagoláshoz? (Bevallom, én még csak hasonlót sem láttam.) Vagy elég egy aranyszínű alufólia? (Brrr...)

    VálaszTörlés
  13. Csibe, egy marékkal is vihetsz! :DD

    Puszedli, írd meg a címed emailben! Én komolyan mondtam... ;))

    Köszönöm Trinity! :)

    Csilla, nem vagy akadékoskodó! :)
    Ezt a csomagolópapírt tavaly a páromtól kaptam, abból maradt meg. De láttam a héten a pécsi Árkádban a Pirex nevű papírboltban, ott volt több guriga még. :)

    VálaszTörlés
  14. végre valaki, aki guszta fotókat is tölt a guszta ételei mellé! :) pár receptet már ki is lestem

    VálaszTörlés
  15. Raindrop megyek! :)

    Juice, sikerült elpirítanod! :))
    Kedves vagy, köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  16. Na, én is nekifogtam, hogy megalkossam a magam házi szaloncukrát, ellenben még csak félútig jutottam - ma sikerült elkészítenem a kandírozott narancshéjat.

    Niki, ez isteni! Most is fél kézzel gépelek, a másik kezemmel hessegetem el a három gyerekem a kandírozott csodától, hogy valami még maradjon is a szaloncukihoz!

    Ja, és még valami: nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a "hulladék" szirup is beindította a fantáziámat! Olyan jó narancsos íze van annak is, hogy nem győztem elég gyors lenni, hogy még idejében eldugjam azt is a gyerekeim elől! Én némi fahéj és vanília kíséretében méz helyett el tudom képzelni teába, vagy narancsos csokikrémet készíteni belőle, esetleg valamilyen ananászos koktélba... Hm, egye fene, lehet kávés is az a koktél! Vagy bármibe Triple Sec helyett...

    Mit szóltok?

    Üdv mindenkinek:

    :) Csilla :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...