És hogy nálam mennyire dúl a karácsonyi láz? Olyannyira, hogy tegnap megvettem a fánkat! :)
Cserepes fát vettünk, karácsony után kikerül a szüleim telkére, így jövőre is lesz fánk, és eggyel kevesebb kivágott fát tudnak eladni az árusok. Én nagyon ellene vagyok a fakitermelésnek.
Vissza a korai vásárlásnak, füllentettem egy picit. :) Nem a "láz" miatt vettem meg ilyen hamar, hanem holnaptól gyerekek lepik el a lakást, hogy a feldíszített fa előtt pózolhassanak nekem és a kis drága fényképezőgépemnek. :) Fotókat folyamatosan teszek is majd fel, de persze a sütést sem fogom hanyagolni! ;))

Hozzávalók a kovászhoz: 200 g rétesliszt, 15 g szárított élesztő, 150 ml tej, 15 g porcukor
A tésztához: 250 g rétesliszt, 1 tk só, 1 tk fahéj, 90 ml tej, 1 egész tojás, 4 tojássárgája, 20 g porcukor, 140 g kockára vágott marcipán (házi marcipán itt), 150 g vaj, 1 cs bourbon vaníliás cukor
Tetejére: olvasztott vaj, porcukor
1. A felkockázott gyümölcsöket összekeverjük a vízzel, rummal és vaníliás cukorral, majd egy éjszakára letakarva állni hagyjuk.
2. A kovász: a tejet meglangyosítom, összekeverem a porcukorral, majd az élesztős liszthez keverem. 15 percig dagasztom, majd 30 percre hűtőbe teszem kelni.
3. A tészta: a lisztet, a sót és a fahéjat összekeverem, félreteszem. A tejet összekeverem a tojással és a sárgákkal, majd a porcukrot is hozzáadom. A lisztes keverékkel együtt lágy tésztát gyúrok, végül a kovásszal 5 percig dagasztom. A felkockázott marcipánt, a vajat, a vaníliás cukrot és a gyümölcsöket hozzákeverem, és letakarva 30 percig pihetntetem.
4. 200 fokra előmelegítem a sütőt. Ezalatt a masszát két hosszúkás, sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom. 5 percig pihentetem, majd 175 fokra visszaveszem a hőfokot, és 50 percre betolom a sütőbe őket.
5. Rácson hagyom kihűlni, majd mikor teljesen kihűlt, elkészítem a tetejére valót. A vajat megolvasztom, és kenegető ecsettel felviszem a kalácsok tetejére. Porcukorral vastagon megszórom, felvágom, és megeszem! :) nem hagyunk senkinek....
hú de guszta basszus :) kíváncsi vagyok a kölökfotókra :)
VálaszTörlésHúh, ez nagyon jól néz ki!!!! Pár szeletet én is megennék pillanatok alatt. A gyerkőc fotó kapcsán majd jelentkezem, csak kicsit el vagyok havazva: ))
VálaszTörlésAnyukám évek óta készít ilyet, ami azt jelenti hogy én ezen élek dec. 24-31-ig bizonyosan. Szerintem a világ legjobb süteménye.
VálaszTörlésNiki, valami nagyon csodálatos lett! Nem igazán vagyok mazsolás, de ha mazsola, akkor igen, aranymazsola.
VálaszTörlésSzeretem a képeidet, így nagyon várom az említett gyerkőcös fotókat!
Enélkül felénk nincs is karácsony! :) Imádom reggel a kávé mellé csipegetni! Gyönyörü lett a tied :)
VálaszTörlésKöszi Reni! :)
VálaszTörlésKriszti, akkor szólsz, amikor ráérsz! :)
Gasztromami, ha nem is a legjobb, de fantasztikus! :))
Csibe, én sem vagyok mazsolás, de ezt tényleg meg lehet enni! :D Örülök, hogy szereted a képeimet! :)
Ancsika, én is várom, hogy a reggeli kakaóm mellé belapátolhassam! :D
Előre leszögezem... utálom a mazsolát, az aszalt gyümölcsökért sem vagyok oda, ahogy a fügéért sem!
VálaszTörlésViszont ez tényleg gyönyörű és nyálcsorgató! Biztosan megkóstolnám kakaóval, hívjál meg reggelizni. :D Sosem gondoltam volna, de tényleg ennék belőle. :))
Nagyon szép stollen lett! Remélem az enyém is meg tudja közelíteni ezt.. :)
VálaszTörlésJuj ez gyonyoru Niki!! gratula! megkostolnam, meg sose ettem :(
VálaszTörlésRaindrop, örülök, hogy kedvet kaptál hozzá! :))
VálaszTörlésPuszedli, én biztos vagyok benne! :))
Delish, köszönöm! :) Én is most csináltam és ettem először... ugorj neki! :D
most, hogy megláttam fotón a csomagolópapírt, amit vettem, látom, hogy ugyanolyan, mint a tied :) pedig élőben teljesen másnak tűnt. konkrétan barnának :)
VálaszTörlésTÉnyleg csodás a kép alapján... bár már túllebegtünk az ünnepeken... de szerintem akkor is megpróbálom megcsinálni ! :)
VálaszTörlésegyszer kaptam spanyolországból egy sült marcipánt.... én marcipánimádó vagyok.. de soha soha nem ettem még ahhoz foghatót!