2009. december 5., szombat

Stollen, avagy drezdai kalács

Egy ideje foglalkoztatott ez a recept, de elég bonyolultnak és drágának ítéltem. De itt a karácsony a nyakunkon! Nekiveselkedtem, bevásároltam és megcsináltam. Hogy milyen lett? Fantasztikusan finom!!! Komolyan mondom, életemben nem ettem még ilyen finom gyümölcskenyeret! Az eredeti recept Szintiától van, de én átalakítottam kicsit. Egyes hozzávalókat másikkal helyettesítettem, vagy éppen kihagytam. Így is isteni lett, Dávid egyből bevágott két szeletet. Az illat ami a lakásban terjengett, bódító volt, alig vártam, hogy kisüljön! :) A megadott mennyiségből 2 db 950g-os kalács lesz, én eleve megfeleztem az adagot, a másik kalácsot közvetlenül karácsony előtt fogom megsütni, így az alapanyagok már megvannak, nem kell külön megvenni.
És hogy nálam mennyire dúl a karácsonyi láz? Olyannyira, hogy tegnap megvettem a fánkat! :)
Cserepes fát vettünk, karácsony után kikerül a szüleim telkére, így jövőre is lesz fánk, és eggyel kevesebb kivágott fát tudnak eladni az árusok. Én nagyon ellene vagyok a fakitermelésnek.
Vissza a korai vásárlásnak, füllentettem egy picit. :) Nem a "láz" miatt vettem meg ilyen hamar, hanem holnaptól gyerekek lepik el a lakást, hogy a feldíszített fa előtt pózolhassanak nekem és a kis drága fényképezőgépemnek. :) Fotókat folyamatosan teszek is majd fel, de persze a sütést sem fogom hanyagolni! ;))

Gyümölcsök a kalácshoz: 250 g aranymazsola (nagy és puha, sokkal jobb mint a kis barna), 150 g aszalt sárgabarack, 80 g aszalt füge, 180 g kandírozott narancshéj (kandírozásról itt), 1 ek rum, 120 g mandulapehely, 1 cs bourbon vaníliás cukor, 3 ek víz
Hozzávalók a kovászhoz: 200 g rétesliszt, 15 g szárított élesztő, 150 ml tej, 15 g porcukor
A tésztához: 250 g rétesliszt, 1 tk só, 1 tk fahéj, 90 ml tej, 1 egész tojás, 4 tojássárgája, 20 g porcukor, 140 g kockára vágott marcipán (házi marcipán itt), 150 g vaj, 1 cs bourbon vaníliás cukor
Tetejére: olvasztott vaj, porcukor

1. A felkockázott gyümölcsöket összekeverjük a vízzel, rummal és vaníliás cukorral, majd egy éjszakára letakarva állni hagyjuk.
2. A kovász: a tejet meglangyosítom, összekeverem a porcukorral, majd az élesztős liszthez keverem. 15 percig dagasztom, majd 30 percre hűtőbe teszem kelni.
3. A tészta: a lisztet, a sót és a fahéjat összekeverem, félreteszem. A tejet összekeverem a tojással és a sárgákkal, majd a porcukrot is hozzáadom. A lisztes keverékkel együtt lágy tésztát gyúrok, végül a kovásszal 5 percig dagasztom. A felkockázott marcipánt, a vajat, a vaníliás cukrot és a gyümölcsöket hozzákeverem, és letakarva 30 percig pihetntetem.
4. 200 fokra előmelegítem a sütőt. Ezalatt a masszát két hosszúkás, sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom. 5 percig pihentetem, majd 175 fokra visszaveszem a hőfokot, és 50 percre betolom a sütőbe őket.
5. Rácson hagyom kihűlni, majd mikor teljesen kihűlt, elkészítem a tetejére valót. A vajat megolvasztom, és kenegető ecsettel felviszem a kalácsok tetejére. Porcukorral vastagon megszórom, felvágom, és megeszem! :) nem hagyunk senkinek....

12 megjegyzés:

  1. hú de guszta basszus :) kíváncsi vagyok a kölökfotókra :)

    VálaszTörlés
  2. Húh, ez nagyon jól néz ki!!!! Pár szeletet én is megennék pillanatok alatt. A gyerkőc fotó kapcsán majd jelentkezem, csak kicsit el vagyok havazva: ))

    VálaszTörlés
  3. Anyukám évek óta készít ilyet, ami azt jelenti hogy én ezen élek dec. 24-31-ig bizonyosan. Szerintem a világ legjobb süteménye.

    VálaszTörlés
  4. Niki, valami nagyon csodálatos lett! Nem igazán vagyok mazsolás, de ha mazsola, akkor igen, aranymazsola.
    Szeretem a képeidet, így nagyon várom az említett gyerkőcös fotókat!

    VálaszTörlés
  5. Enélkül felénk nincs is karácsony! :) Imádom reggel a kávé mellé csipegetni! Gyönyörü lett a tied :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Reni! :)

    Kriszti, akkor szólsz, amikor ráérsz! :)

    Gasztromami, ha nem is a legjobb, de fantasztikus! :))

    Csibe, én sem vagyok mazsolás, de ezt tényleg meg lehet enni! :D Örülök, hogy szereted a képeimet! :)

    Ancsika, én is várom, hogy a reggeli kakaóm mellé belapátolhassam! :D

    VálaszTörlés
  7. Előre leszögezem... utálom a mazsolát, az aszalt gyümölcsökért sem vagyok oda, ahogy a fügéért sem!
    Viszont ez tényleg gyönyörű és nyálcsorgató! Biztosan megkóstolnám kakaóval, hívjál meg reggelizni. :D Sosem gondoltam volna, de tényleg ennék belőle. :))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép stollen lett! Remélem az enyém is meg tudja közelíteni ezt.. :)

    VálaszTörlés
  9. Juj ez gyonyoru Niki!! gratula! megkostolnam, meg sose ettem :(

    VálaszTörlés
  10. Raindrop, örülök, hogy kedvet kaptál hozzá! :))

    Puszedli, én biztos vagyok benne! :))

    Delish, köszönöm! :) Én is most csináltam és ettem először... ugorj neki! :D

    VálaszTörlés
  11. most, hogy megláttam fotón a csomagolópapírt, amit vettem, látom, hogy ugyanolyan, mint a tied :) pedig élőben teljesen másnak tűnt. konkrétan barnának :)

    VálaszTörlés
  12. TÉnyleg csodás a kép alapján... bár már túllebegtünk az ünnepeken... de szerintem akkor is megpróbálom megcsinálni ! :)

    egyszer kaptam spanyolországból egy sült marcipánt.... én marcipánimádó vagyok.. de soha soha nem ettem még ahhoz foghatót!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...